Tapolcai adományok Aknaszlatinának

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma oldalán.

A tapolcai hetedikesek már évek óta utazhatnak a határon túlra a pályázat kapcsán, melynek eredményeképpen barátságok születtek, és partnerkapcsolatok jöttek létre tapolcai és felvidéki intézmények között.

Most a Kárpátaljai Szolidaritási Program keretében az önkormányzat nyújtott be pályázatot a minisztériumhoz, hiszen sok éve tartó jó kapcsolatot ápol városunk a kárpátaljai Aknaszlatina településsel, az ottani óvodát minden évben anyagilag is támogatja. A pályázat nyert, a tapolcai csapat pedig útra kelhetett. Az önkormányzat dolgozói, önkormányzati képviselők, civil szervezetek tagjaival, sportvezetőkkel, szociális-, kulturális-, turisztikai szakemberekkel valamint a szociális alapellátás munkatársaival útnak indultak 2019. május 12-én hajnalban. Az autóbuszon alig akadt hely, annyi gyermek- és felnőttruhát, könyvet, gyermekjátékot gyűjtött össze a tapolcai küldöttség. Két szervezet részesült az adományokból.

Az aknaszlatinai Szent Anna Katolikus Óvoda kisgyermekei és az ottani Szent Család Karitász vették át a csomagokat. Az óvodások zenés-táncos műsorral köszönték meg az ajándékokat, Puliszka Éva óvodavezető pedig, aki az út programjának szervezéséből is kivette a részét, hálás szívvel mondott köszönetet az egymillió forint pénzadományért és a hasznos csomagokért. A tapolcai csoport a látogatás emlékére fenyőfákat ültetett a település plébániájának kertjében. A négynapos út során a negyvenfős küldöttségnek alkalma nyílt megismerkedni Aknaszlatina mellett Beregszász, Munkács, Szolyva, Técső, Verecke szépségeivel, történelmi és kulturális értékeivel.

A találkozások során bepillanthattak az ott élő magyarság napi küzdelmeibe, az intézménylátogatások alkalmával az őket megtartó oktatási rendszerbe óvodától a főiskoláig, valamint az anyaországi magyarok számára sokszor nehezen elképzelhető vallási- és nyelvi sokszínűségbe. /Kovács Melinda/