Támogatás, segítség a térségnek

Számos alkalommal érkezett már Rig Lajos közbenjárásával támogatás a térségbe Németországból. Legutóbb Tapolca helyi buszközlekedésének hosszú távú megoldásában segédkezett az országgyűlési képviselő, illetve egy igen komoly szállítmány megszervezése körvonalazódik jelenleg.

– A helyi személyszállítás működtetése mindig jelentős anyagi terhet rótt a városra. Emiatt keresett meg Dobó Zoltán polgármester, aki felvetette, hogy esetleg németországi kapcsolataim révén próbáljak hosszabb távú megoldást találni. Ezután ültünk le Sándor László IPA-tisztségviselővel egyeztetni, és az ő segítségével viszonylag gyorsan sikerült egy igazán jó lehetőséget megragadni. Három használt, ám kifogástalan állapotú, alacsony fogyasztású, gazdaságosan működtethető, akadálymentesített Mercedes autóbuszt tudtunk beszerezni Németországból, Regensburgból. Ezek rövidesen megérkeznek Tapolcára, s azonnal munkába is állnak – tudtuk meg a képviselőtől.
Rig Lajos azt is elmondta, hogy a németországi kapcsolatok révén jelentős mennyiségben hoztak az elmúlt években kórházi felszereléseket Tapolcára, Ajkára, sőt még Ózdra is. – A teljesség igénye nélkül irodafelszereléseket a VOKE Batsányi János Művelődési Központba, elektromos ágyakat a Megbecsülés Idősek Otthonába, ágyneműt, tisztálkodási felszereléseket, egyéb eszközöket egy ajkai szociális intézmény számára. Berlinből irodabútorokat, amelyeket a rendőrség kap majd meg az önkormányzat közbenjárásával. Már tárgyalásokat folytattunk a következő út kapcsán, szintén Sándor László közbenjárásával. Egy, a holland határ melletti német városban kórházfelszámolás kezdődik, ahonnan előreláthatólag két osztálynyi felszerelést, elektromos ágyakat, ápolási eszközöket kapunk. Kiemelném, hogy a szállítmány nagysága jelentősen meghaladja az eddigieket – fogalmazott a képviselő.
Hozzátette, számos kisebb adomány, ajándék, segítség is érkezett a német kapcsolat következtében, azonban ezen kívül is folytat karitatív tevékenységet. Legutóbb egy három gyermekét egyedül nevelő sümegi édesanyának segítettek, mintegy 40 ezer forint értékű tartós élelmiszerrel. Ez a tendencia, hozzáállás természetesen a jövőben sem változik – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.