Szorgalom, érték, minőség

A Csobánci Bormanufaktúrát talán már nem kell bemutatni a tapolcai és környékbeli lakosoknak, hiszen hosszú évek óta találkozhatunk velük a borhéten, és a Tapolca Expon is jelen vannak. Olvasóinknak szeretnénk betekintést nyújtani, milyen értéket képviselnek munkájukkal, szellemiségükkel lakóhelyünk gasztrokultúrájában, a manufaktúra fiatal borászával, Tóth Bálinttal beszélgettünk.

A Csobánci Bormanufaktúra borai a Szegedi Borfesztiválon.

Riportjainkban olyan helyi kötődésű emberek történetét tárjuk fel, akikre méltán lehet büszke városunk közössége. Manapság nem divat a hazához, a szülőföldhöz ragaszkodni, – pláne nem mezőgazdaságban dolgozni-, mint tudjuk, sokan vándorolnak ki Magyarországról, költöznek el akár Tapolcáról egy könnyebb élet reményében. Szerencsére vannak néhányan, akik mertek nagyokat álmodni, a semmiből kemény munkával csodát teremteni. Ilyen Bálint is, aki 14 éves kora óta – tehát körülbelül tizenhárom éve – jár-kel, dolgozik a szőlősorokban, kezdetben édesapját segítve, majd egyre nagyobb részt vállalva a munkálatokból.

Bálint 14 éves kora óta – tehát körülbelül tizenhárom éve – jár-kel, dolgozik a szőlősorokban, kezdetben édesapját segítve, majd egyre nagyobb részt vállalva a munkálatokból.

Egy kis területen kezdtek szőlőt termeszteni, mára birtokaik vannak a Csobáncon, a Köves-hegyen, a Hajagos északi részén, a Hosszú-hegyen is. Rengeteg feladat vár rájuk, azonban el sem tudják képzelni, hogy az olyan hagyományt, mint a jó hangulatú baráti szüret, kombájnnal helyettesítsék, hiszen az lélekromboló lenne – vélekedik Bálint. A főbb munkafolyamatokat (például metszés) a család végzi, főként az édesapja és ő, valamint segítséget nyújt az édesanyja, a felesége, testvére is. De kanyarodjunk vissza oda, miért vágtak bele egy ilyen családi gazdálkodásba! Bálinthoz közel állt a földművelés gondolata, szeretett volna egy olyan terméket létrehozni, amit le lehet tenni az asztalra, ami értéket képvisel. Ami igaz, hogy vérverítékkel jár, de látja a gyümölcsét, egyfajta művészetként is felfogható. Egy kívülálló azt hinné, ha valaki beletanul a borászatba, onnantól simán megy minden. A beszélgetés során elhangzott a ma oly gyakran használt szó, a klímaváltozás, ami a szőlő életét, a borászok munkáját is befolyásolja. Bálint elmondása szerint vannak olyan szőlőfajták, amelyeknél az optimális érettség néhány napra szűkült, amit a szüretelés időpontjának kijelölésénél jól meg kell választani, hogy utólag, különböző technológiákkal kevésbé kelljen belenyúlni a végtermékbe. 2018 időjárása az élővilágra nézve kemény volt, sokáig tartó aszály, majd hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. A szőlőnek ez nem kedvezett, ám a magas humusztartalommal rendelkező talaj némileg segített ezen, ami a biogazdálkodásnak köszönhető, ehhez pedig ragaszkodnak, a szőlőben és a pincében egyaránt.  A következő egy évben a cél EU- bio- logoval ellátni a borokat, majd 2020-ban a Demeter minősítés elnyerése, amelyet akkor kaphatnak meg, ha a biodinamikus alapelveknek megfelelnek. Ezzel párhuzamosan szeretnének a nemzetközi piacra is kijutni, mert úgy látják, külföldön is van igény a magyar fajtákra, ami egyezik az elveikkel, nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a jövőben például a Kadarkára és a Furmintra is. Boraik már országszerte ismertek, borheteken, borfesztiválokon találkozni velük Szegeden, Győrben, és a fővárosban is, Budapesten több borboltban is kaphatók italaik. Mivel ismertségük egyre nő, télen a pincéjükben tartanak borkóstolókat, nyárra már egy borterasz nyitása is tervben van.

Bálinték évek óta a tapolcai borhét résztvevői.

Persze, néha Bálint is elkeseredik, úgy érzi, hagyni kellene az egészet, de ragaszkodik, kötődik a földhöz, amit művel, és nem tudná elnézni, hogy olyanok vegyék meg, akik agyonvegyszereznék, a talajt tönkretennék. Való igaz, vannak szegényesebb évek, ami a mennyiséget illeti, de a borok minőségéből nem engednek. Jó példa erre a közelmúltban a sárgamuskotály esete, amire azt hitték, aromaszegény lesz, végül kiderült, megérte foglalkozni vele. Karácsony közeledtével a borász jó szívvel ajánlja nedűiket azoknak, akik a fogyasztói társadalom ellenpólusát képezve valami értékes dolgot szeretnének ajándékozni, vagy éppen az asztalnál a klasszikus magyar karácsonyi ételekhez egy-egy pohár helyben termett Olaszrizlinget, Kékfrankost vagy Pinot noirt fogyasztani.