Szívük fölött viselik a szalagot

Két végzős osztály diákjai viselhetik immár a tapolcai Batsányi János Gimnáziumban eltöltött éveket szimbolizáló szalagot a szombati ünnepség óta.

A Csermák József Rendezvénycsarnokban felsorakozó osztályok tanulói, a pedagógusok, a szülők és a megjelent vendégek, köztük a város vezetői, önkormányzati képviselői a Himnusz elhangzása után először a még maradó osztályok nevében elbúcsúzó Ladányi Bíborka 11. A osztályos tanuló szavait hallották. – Másoknak talán olyan ez a nap, mint a többi, de nektek nem. Életetek talán legemlékezetesebb estéje vár rátok. Rövidesen továbbléptek, s ennek szimbólumaként viselitek ezt a kis szalagot a még hátralévő időben – mondta a 12. évfolyamos társak felé fordulva. Utána a gimnázium igazgatója és a város polgármester szólalt meg. Varga Tiborné úgy fogalmazott, hogy a szalagavató a felnőtté válás kapuja, ám hosszú még az az idő, amíg a tapasztalatok bölcsességgé érnek. – Kétségtelenül hoztatok már fontos döntéseket, például célt választottatok magatoknak, érettségire jelentkeztetek, megfogalmaztátok, mit szeretnétek elérni életetekben. Erre készített fel családotok, iskolátok, tanáraitok, segítőitek. Felnőtté válni nem egyszerű, nehézségek, szép pillanatok kísérik majd utatokat, de ne feledjétek, a siker kulcsa a tisztesség. Embernek lenni, embernek maradni, értéket képviselni. Legyen képességetek igent mondani a jóra, a szépre, teremtsetek értéket, álmodjatok nagy célokat és valósítsátok meg őket – emelte ki az igazgató asszony.
Dobó Zoltán ünnepi beszédében arról szólt, hogy ez a különleges nap nemcsak a diák, a család és a pedagógus ünnepe, hanem egy nagyobb közösségé, a Batsányi Gimnáziumé, vagy akár Tapolcáé is. – Az, hogy milyen lesz egy gyermek, az nem más, mint a felnőtt társadalom világról alkotott képének megtestesülése – utalt a szülők, az idősebb generációk felelősségére. A gyerekektől pedig azt kérte, soha ne feledjék, hogy mit kaptak tanáraiktól, szüleiktől, akiknek köszönhetően eljuthattak eddig.

A folytatásban Varga Tiborné tűzte fel a szalagot a végzős osztályok osztályfőnökeinek, majd Herczeg-Vecsei Katalin az “A”, Budai Ildikó pedig a “B” osztály tanulói számára. A látványos, Bán László és Buzás Balázs által betanított két nyitótánc előtt a 12. évfolyam nevében Vajda Rebeka 12. B. osztályos tanuló köszönt el a még maradó diáktársaktól. – Elérkezett ez különleges nap, most mi állunk itt, miattunk öltött mindenki szép ruhát, s jött el ide. Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, ami jelzi, hogy közeledik a gimnáziumban töltött idő vége. Ebben a négy évben megkomolyodtunk, gyerekekből majdnem felnőttekké váltunk, s az úton tanáraink, szüleink mindvégig segítettek minket – fogalmazott.
Az idén is Szalai László, az iskola szülői munkaközösségének elnöke nyitotta meg a hagyományos szalagavató bált.

képgaléria ITT