Szép kiállítás, remek néptánc gálával

A Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola immár évek óta jó lehetőséget biztosít a térség diákjai számára ahhoz, hogy az esztétikai érzékenységük, manuális képességük, tervező, alkotó és problémamegoldó készségük fejlődjön.

Több más mellett erről is beszélt a Tamási Áron Művelődési Központban Baranyai Zoltánné. A művészeti iskola igazgatója, a gyerekek munkáiból készült képzőművészeti kiállítás csütörtöki megnyitóján szólt a megjelent gyerekekhez és szüleikhez, hozzátartozóikhoz. Úgy fogalmazott, hogy a 2005-ös indulás óta jelentős változás történt, hiszen ma már nemcsak képzőművészeti oktatást folytatnak, hanem néptáncot is.
– Értelmi és érzelmi intelligencia, kreativitás, rugalmasság, mérlegelési és döntési képesség, komplett probléma megoldó tevékenység és együttműködési készség. A művészet ezekre a készségeke készít fel, amelyekre a jövőben, munkájuk, tevékenységük során szükségük lehet. A művészet formálja leghatékonyabban az agyat, s a gyerekek munkáin is meglátszik, hiszen olyan tevékenységet folytathat, amelyet örömmel végeznek. S mivel örömmel végzik, sokat is gyakorolják, és ennek köszönhetően a megszerzett ismeretek valódi tudássá alakulnak át. Ha megnézzük, mit is fejleszt a művészeti nevelés, akkor a kiállított alkotások alapján mindenki láthatja, hogy alapvetően a verbális kifejezés mellett a vizuális kifejezőkészséget, illetve a néptánc kapcsán a mozgással érzékelhető kifejezőkészséget is. A művészet tehát nemcsak az értelmi képességekre hat, hanem az érzelmire is. Ha végignézünk a kiállításon, azt tapasztalhatjuk, hogy boldog gyerekek élnek körülöttünk, nem látunk olyan alkotást, amely depresszióról tanúskodna. Vidámság tükröződik a grafikákon és festményeken, de egy táncpróba után is a jó élmény érzékelhető a tanulókon, akármennyire fáradtak – mondta Baranyai Zoltánné.
Az igazgató asszony hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Tehetségprogram segítségével sokoldalú tevékenységet biztosítottak diákjaik számára. Többek között érdekes kirándulásokra nyílt lehetőség. A valóban szép alkotások sokaságát bemutató kiállítás megnyitása után a táncé volt a főszerep.

A Tamási színházteremében Szabó Csaba néptánc oktató, a Tördemic táncegyüttes (illetve még számos csoport) vezetője, irányítása, koordinálása mellett adtak számot tudásukról a gyerekek. Élményszámba menő produkcióik bizonyították azt a tudást, amely számos szép elismerést, díjat hozott számukra, s rajtuk keresztül a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola küldetését, eredményes munkáját is igazolja.

Képgaléria ITT