Szent Mihály-napi vásár a Barackvirág Oviban

Eltelt két év, így ismét megrendezték a vásárt a kicsik örömére a Mihály napot megelőző péntek délután.

Teca néni kiemelte a szülők szerepét, segítőkészségét, akik minden évben támogatják a programot, sütnek, portékákkal készülnek.

Szokatlan látvány fogadta azokat, akik az óvoda környékén sétáltak aznap, ugyanis annak ellenére, hogy megkezdődött a hétvége, az udvart óvodások lepték el, szüleik, családjuk kíséretében. Régen Szent Mihály napján hajtották be az állatokat a faluba, mulatságokat, bálokat, vásárokat rendeztek, az időjárással kapcsolatos jóslások is kötődtek ehhez a dátumhoz. Hogy miért fordítanak ma is nagy figyelmet erre az eseményre egy óvodában? Hagyományőrző ovi vagyunk – mondja Gáspár Györgyné „Teca néni”, az intézmény óvodapedagógusa. Szerették volna a régi vásári hangulatot a gyermekeknek bemutatni, és mivel sok szervezést igényel mind az óvoda, mind a szülők részéről, ezért kétévente szokták megszervezni. Már hetek óta portékákat készítenek a gyermekekkel, amiket aranytallérokkal tudnak megvásárolni. Nagy hangsúlyt fektettek a kézművességre, hogy olyan termékeket kaphassanak meg, amihez egy játékboltban nem férnének hozzá: mézeskalács, lekvárok, bábuk, kard – minden, ami a régi vásárok hangulatát idézi. Ezeket az óvoda sem boltban vásárolta, minden saját készítésű volt.

Nagy hangsúlyt fektettek a kézművességre, hogy olyan termékeket kaphassanak meg, amihez egy játékboltban nem férnének hozzá.

Teca néni kiemelte a szülők szerepét, segítőkészségét, akik minden évben támogatják a programot, sütnek, portékákkal készülnek és az óvónőkkel együtt egy szép délutánt szerveznek a családoknak, gyermekeknek. Régen a vásárokhoz hozzátartozott a kisbíró is, ezt sem szerették volna figyelmen kívül hagyni, a szerepét Szabó Csaba néptáncoktató töltötte be, aki 17 órakor megnyitotta a rendezvényt, akkortól volt szabad a vásár. A ráhangolódást  a délelőtt folyamán Tóth-Rompos Patríciáék zenés műsora segítette elő.  Mint megtudtuk, a következő nagyobb, hagyományőrző rendezvény a Márton nap lesz majd.

Régen a vásárokhoz hozzátartozott a kisbíró is, ezt sem szerették volna figyelmen kívül hagyni, a szerepét Szabó Csaba néptáncoktató töltötte be.