Szent Borbála kultusza

Szent Borbála legendáját idézték fel a napokban két egymáshoz közeli alkalommal is a Tamási Áron Művelődési Központ előtti szobornál. A bányászok védőszentje előtt előbb a Tanúhegyek Egyesület tagjai rótták le tiszteletüket, majd két nappal később a Bauxitbánya vállalatnál dolgozott mérnökök és technikusok.

borbalatanuhegyek_03AAA

Jó szerencsét! – hangzott el a Tanúhegyek Egyesület összejövetelén a szobornál, majd Novák István szavalata után Székely Jenő bányász szakszervezeti vezető meg-emlékezését hallgathatták meg a résztvevők. A rendez-vényt a bányász himnusz el-éneklése és mécsesek elhelyezése zárta.

borbalabanyasz_13aaa

Két nappal később a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat szakemberei álltak a Marton-szobor előtt, őket dr. Pataki Attila nyugalmazott fő-geológus köszöntötte. Beszédében kifejtette, hogy Szent Borbála évszázadok óta beletartozik annak a 14 segítőszentnek a sorába, akiket nagy bajban, halálos szorongatottságban segítségül szoktak hívni. Az örökös veszedelemben élő, dolgozó bányász a leggyakrabban Borbálához fordult, mint segítő szenthez, és tette meg védőszentjének. Tapolcán először 1978-ban Orbán Ti-bor okleveles bányamérnök kezdeményezésére indult – a több évszázados selmecbányai bányász hagyományok szerint megrendezett – „év végi” szakestély, ám ez többnyire Szent Borbála napjának közelében volt, nem véletlenül. Akkor még nyíltan nemigen volt ildomos Szent Borbála napi szakestélyt rendezni. 1990-től minden évben megtartják, ahogy azt idén is tették az emlékezés után.