Sokat tett a finn-magyar barátságért

Augusztus 20-án Ács János emlékérmet adományoztak a tapolcai képviselő-testület döntése nyomán. A Tamási Áron Művelődési Központban Bolla Albertné, a Tapolcai Finn Barátok Köre elnöke vehette át az elismerő címet Dobó Zoltán polgármestertől.

Bolla Albertné (balról), Dobó Zoltán és özvegy Ács Jánosné                 Képek: Sajcz Gábor

A vonatkozó rendelet szerint Ács János emlékérem a magyar nemzet felemelkedéséért végzett, az országhatáron átnyúló, nemzeti összetartozást erősítő, a nemzetek közötti barátság megteremtéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséül adható.
Amint a méltatásban elhangzott, Bolla Albertné, a Tapolcai Finn Barátok Köre elnökeként fáradhatatlan, lelkes munkájával rengeteget tett a finn-magyar kapcsolatok megteremtéséért, fenntartásáért, megerősítéséért. Tapolca és a finn Lempaala 1990-ben kötött testvérvárosi szerződést. Bolla Albertné ebben az évben járt először Finnországban, mint német tolmács. Elhivatottságát, a finn-magyar kapcsolatok iránti elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy időközben önszorgalomból megtanulta a finn nyelvet. 2006 óta így már finn nyelven tolmácsol a találkozók alkalmával. A 2006-os esztendő más miatt különleges, hiszen ekkor alakult meg a finn-magyar baráti kör, amelynek elnöke Bolla Albertné lett. Azonban nem csupán tolmácsol, hanem baráti kapcsolatokat tart fenn, alakít ki, céltudatosan dolgozik Finnország és hazánk kultúrájának, hagyományainak, ünnepeinek egymással való megismertetésén. Ezért ismeretterjesztő előadásokat, kiállításokat, rendezvényeket szervez. Összefogja a Tapolcán és térségében élő finn családokat. A helyi Tourinform Iroda felkérésére finn nyelvre fordította a város látnivalóról szóló anyagot.