Segítik az ifjú tehetségeket

Tapolcai Ifjúsági Fúvós-zenekar újévi hangversenyén egy tehetséges zenekari tag támogatását jelentették be a szervezők, ahogy arról már tudósítottunk.

Mint írtuk, rendhagyó volt ez az esemény, hiszen a szándék, a kezdeményezés, a sport területéről érkezett. Egy filmbejátszásban Pupos Csaba, a veszprémi kézilabda csapat tapolcai szurkoló-közösségének vezéralakja elmondta, hogy az idén az Ihász József emlékdíjjal a Tapolcai Ifjúsági fúvószene-kar egyik tagját támogatják. Tavaly egy tehetséges kézi-labdázó kapta a névadó, a 2017-ben váratlanul elhunyt barát, és szurkolótárs tiszteletére alapított díjat, ezúttal Mersics Lili, aki a szurkolói csoport képviseletében meg-jelenő özvegytől, Ihászné Zoboki Évától vehette át a díjat és a vele járó fel-ajánlásokat.

Pupos Csabával a koncert után néhány nappal találkoztunk.
– A történet visszanyúlik a tavalyelőtti évre. Akkor jött a gondolat, hogy ha már létezik ez „jó kis szurkolói közösségünk”, akkor használjuk ki a benne rejlő lehetőséget, segítsünk olyanokat, akik támogatásra szorulnak. Ennek első mozzanataként jótékony célú főzést szerveztünk, és a rászorulóknak ingyen ételt osztottunk Tapolca belvárosában. Ekkor merült fel a lehetősége annak, hogy akár gyűjthetnénk is valamilyen célra. Első alkalommal, tavaly, egy igazán tehetséges fiatal kézilabdás srácot támogattunk. Ő akkor kapott egy nagyon szép melegítőt, Veszprém meccsre belépőket, meg egy kifejezetten jó minőségű teremcipőt. A következő alkalommal már úgy álltunk neki a gyűjtésnek, hogy célzottan támogatunk valakit. Ezúttal azonban nem a sport területéről választottuk ki a támogatandó fiatalt, hanem a művészet oldaláról. Mersics Lilire, a kiemelkedően tehetséges ifjú fuvolistára esett a választás, akiről tudtuk, hogy meghalt az édes-apja és igencsak nehéz körülmények között él, két testvérével együtt. Egyeztettünk Péni Bélával, s megtudtuk, hogy Lili már az általános iskolában is bizonyította sokoldalúságát, jó sportoló, kiváló tanuló volt. Kifejezetten a zene és a német nyelv területén jeleskedett. Kilenc éves kora óta zenél, fuvolázik a Járdányi Pál Zeneiskolában. Az évek során számos díjat nyert, szerzett ezüst-, arany minősítést, kapott igazgatói dicséretet eredményes zenei munkájáért. Jelenleg a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola zeneművészeti tagozatára, fuvola szakra jár, 10. osztályos. Mindezek tudatában Lili támogatása mellett döntöttünk, így a meglévő hangszerének teljes körű generál felújítását kapja tőlünk, valamit hozzájárulunk jogosítványának megszerzéséhez. Mindezek mellett kap még egy fellépő ruhát, négy darab belépőt a Győri Filharmonikusok, valamint a Győri Balett előadásaira. Sokan álltak hozzá pozitívan a kezdeményezéshez, még pénz is gyűlt össze. Úgy tűnik, lesz folytatás, azaz Lili is számíthat további segítségünkre, és természetesen más tehetséges fiatalt is szeretnénk támogatni még a jövőben – hangsúlyozta Pupos Csaba.