Római kori emlékezet, márványtáblán

Fehér márványtáblán elevenedik meg Tapolca római kori történelme Horváth Róbert szobrászművész munkásságának köszönhetően.  A napokban a Fő térről a díszudvar felé vezető átjáró falán avatták fel a szép köztéri alkotást.

– 1861-ben egy megrakott szekér alatt szakadt be a föld, s ezáltal megnyílt egy római kori sír, ahonnan régészeti szempontból fontos tárgyi emlékek kerültek elő. Erről Rómer Flóris régész, egyetemi tanár készített feljegyzéseket akkoriban. Később, kutatásaira alapozva ő mondta ki, hogy az ókori, római kori Cesariana azonosítható Tapolca elődtelepülésével – tájékoztatta beszédében a megjelenteket Hangodi László történész, főmuzeológus.
– Ennek további tárgyi bizonyítékai kerültek elő az 1984-1989 közötti régészeti feltárások által a Templom-dombon. Tapolca területén egy 2. századi és egy 4. századi virágkor nyomait azonosították. A köztudatba, helyben beépült mindez, ám kétségtelenül hiányzik az idelátogatók hatékony tájékoztatása. Ma ebben is pozitív változás történt, köszönhetően Horváth Róbert szobrászművész munkásságának és segítőinek. Megvalósult egy szép terv, újabb alkotással gazdagodott a város. Horváth Róbert alkotása felkerült a hajdani Cséby ház, tapolcai díszudvarba átvezető kapualjának falára, amelyen megjelenik a római kor művészi életre keltése – hangsúlyozta Hangodi László.
A fehér márványvéset egyébként Horváth Róbert első tapolcai köztéri alkotása, ami hírül adja a távolabbról érkezőknek is a város római kori múltját, s megőrzi azt az utódok számára.