Rendhagyó kiállításnyitó két helyi alkotóval

Nem szokványos formában nyílt meg két tapolcai képzőművészköri tag , Stankovics Béláné Anikó és Somogyiné Varga Anikó közös tárlata kedden. Az ünnepélyes megnyitót a művekről, az alkotókról és a képzőművészetről folytatott eszmecsere helyettesítette a Tamási Áron Művelődési Központban.

Megszokott, klasszikus kiállításnyitó helyett, ezúttal a művelődési központ aulájában, körben elhelyezett székeken ülve, kötetlen stílusban folyt az eszmecsere. A helyi képzőművészkör vezetője, Tihanyiné Bálint Zsuzsanna felvezetőjében a művelődési központ igazgatójának, Barczáné Tóth Boglárkának ötletéből született formabontó kezdeményezés előzményeiről, a kiállító két helyi amatőr művészről beszélt, majd az alkotók maguk is bemutatkoztak.

Stankovics Béláné Anikó elmondta, hogy tematikus sorozatának egyikével, konkrétan  az idős emberekről készült  festménysorozatával azok előtt az idős emberek, leginkább  öregasszonyok előtt tiszteleg, akiknek bölcsessége, tartása példaértékű számára.

A képeken a szép gesztusokkal, szívderítő lelki, érzelmi történésekkel átszőtt pillanatok éppen úgy megtalálhatók, mint a melankolikusabb hangulatot sugárzó életesemények, a harag, az elválás pillanatai, azok arcokon, testtartásokban tükröződő lenyomatai.

 

Somogyiné Varga Anikó képei a művészet elvontabb rétegeibe engedtek betekintést. Az alkotó, amint azt maga megfogalmazta, olyan képi világot igyekszik teremteni, amely kifejezi a korunkra jellemző, egyre inkább elidegenedő emberi kapcsolatokat, a digitális, virtuális tér csalóka valóságát, amelyben a kor áldozatai elveszítik a kapcsolatot a létező valósággal.

Az alkotókör művészének „Mátrix sorozata” kifejezetten a kiállításra készült el és még sötétebb jövőt vetít előre: nő az emberek közötti lelki távolság, fokozódik az üresség, eluralkodik a magány-hangzott el a beszélgetések során. Somogyiné Varga Anikó és Stankovics Béláné Anikó közös festménykiállítása február hetedikéig tekinthető meg a Tamási Áron Művelődési Központ aulájában.  /Töreky László/