Rendet szeretnének a közterületen

Nem lehet a városban többé félmeztelenül mászkálni, közterületen szeszes italt fogyasztani, megbotránkoztató módon viselkedni, és a kutyasétáltatással járó nyomok eltüntetésére is oda kell figyelnie a gazdinak. Kemény büntetések várhatók.

A pénteki nyilvános testületi ülésen számos napirendi pontban döntöttek a képviselők. Foglalkoztak a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatával, amely érinti a fent említett problémakört. A testület elfogadta a határozati javaslatot, ami meghatározza a büntetési tételeket, s egyben a közterület-felügyelet újragondolását követeli meg. A képviselők döntése szerint önkormányzati megbízással közterület-felügyelők ügyelnek majd a rendre Tapolcán, természetesen a rendőrséggel együttműködve.
A Tamási Áron Művelődési Központ II. emeleti tanácstermében a menetrend szerinti helyi járati közlekedés működtetésével kapcsolatban is szavaztak a képviselők, mégpedig arra, hogy a jövő évtől saját kézbe veszik ezt a szolgáltatást. Ez egyrészt olcsóbb megoldást jelent, másrészt a lakossági igényeket is jobban figyelembe tudják venni. A badacsonytördemici 1303 helyrajzi számú ingatlan hasznosítása kapcsán több vélemény is elhangzott az ülésen, bár az eladást támogatja a többség. A jelenleg kempingként üzemelő létesítmény induló ára 457 millió forint – a városi honlapon is látható pályázati kiírás szerint -, ám jelentkező eddig nem volt. Csak a bérleti konstrukcióra érkezett be két ajánlat, de azok nem érik el azt a minimumot sem, amit a testület elvárna. A jelenlegi bérlő egyébként 1993 óta működteti a kempinget, a szerződésük most jár le. Ezért került felszínre az eladás kérdése, ám voltak, akik a további működtetést javasolták. Azonban ennek tárgyi és személyi feltételei nincsenek meg, és a jelen helyzetben többek szerint erre az esélyek is gyérek. Az is valós veszély persze, hogy esetleg nem tudják értékesíteni megfelelő áron, ráadásul még a jelenlegi bérlővel is el kell számolni, az általuk végzett értéknövelő beruházások miatt.