Rekordszámú induló az idei félmaratonon

A korábbi Tapolcai Félmaraton Futóverseny idén új névvel (DBW Tapolca Félmaraton) , új főszponzorral , új távokkal és helyszínekkel, illetve rekord számú indulóval startolt el szombaton a Fő-térről.

Az idei verseny a nyolcadik volt a sorban és már az előnevezőivel megduplázta a korábbi évek indulói létszámát. Megújult pályával készültek a szervezők, az 5,2 kilométeres pályát például teljes egészében a belvárosban jelölték ki. Szempont volt, hogy a közönség többször is találkozhasson a futókkal, drukkolhasson nekik, így körönként kétszer érintették a sportolók a központi helyszínt.

A jobb erőnlétben lévők a 10.5, illetve a 21,1 kilométeres távokon bizonyíthattak, egyéniben és 2-4 fős csapatokban egyaránt, de a gondoltak a szervezők a legfiatalabbakra is, akik számára az 1.7 kilométeres kör jelentette a belépőt a hosszútávfutás világába. A Dobó Zoltán polgármester fővédnöksége és Rédli András világbajnok vívó védnöksége alatt zajló verseny fő szervezője Tóth András a Veszprémi Kerékpáros Egyesület alelnöke volt. Tóth András szerint a megújult Tapolcai Félmaraton, a várossal partnerségben, Tapolca  és környékének turizmusát, ismertségét kívánja erősíteni, megmutatva a versenyre nevezett közel négyszáz futónak és kísérőiknek a hely legszebb látnivalóit. Elsőként a gyermekek, majd néhány perccel később a felnőtt futók számára „dördült el a startpisztoly”. /Az eseményről készült fotóink itt megtekinthetők:      https://www.facebook.com/pg/Tapolcai-%C3%9Ajs%C3%A1g-215850345424076/photos/?tab=album&album_id=674472149561891

A versenyt követő eredményhirdetésen, a futott táv hossza, nem és korosztály kategóriánként léphettek dobogóra a legjobb időket produkáló futók, akiknek a város polgármestere gratulált.

Dobó Zoltán az érmek mellé egy-egy ajándékutalványt és egy-egy palack bort is átadott a győzteseknek. (A részletes eredmények nyilvánosak, azok a https://www.dropbox.com/s/4bnmigbhqcrceps/tfm-18.pdf?dl=0 címen megtekinthetők.) A tapolcai versenyzők szinte minden kategóriában jelen voltak és kiválóan teljesítettek az erős mezőnyben.

A kétfős női váltó Gyenis Alexandra Petra-Molnár Tünde (1. hely), Beréti Zsanett-Hoffmann Hedvig (2.hely), Kamondi Csilla-Bóna-Czafit Zsófia (3.hely) párosok győzelmével zárult. A két fős vegyesváltóban Bodó Norbert és Bodó Kinga második helyet szerzett 1:39:20-as idővel. Az 5.2 kilométeres táv összesítésében Vida Krisztina 29. helyen végzett.  10.5 kilométeren a férfiaknál korosztályi bontás nélkül, Kustos István a 6., Pupos László a 27., Patkós Máté 33., Tóth Péter  a 34., Szabó Gábor a 46. és Somogyi Ottó a 61. helyre érkezett be. A nők 10.5 kilométeres futásán Réffi Tünde az abszolút 11. helyen, Várallyai Katalin a 45. helyen végzett. A félmaratoni 21.1 kilométeres táv férfi mezőnyében Gombos Róbert a 7., Nagy Miklós 9., Hanczvikkel Csaba 22., Szita Gábor 42., Szabó Zoltán 50., Szabó István 52., Szabó Róbert 53., Jónás Gergely 55., Galántai Zsolt 63., Tóth Attila 64., Lovász Barnabás 66., Domán Gábor 72., Földesi József 75., Illés János 79. legjobb időt futotta. A tapolcai nők 21.1 kilométeren Baltáné Kiss Katalin személyében a 14., Kázsmér Dóra révén a 33., és Domán Fruzsinával a 25. helyet szerezték meg összesítésben. A DBW Tapolca Félmaraton leghosszabb távjának idei legjobb eredményeit Csörnyeiné Nelly (Fittbike) 1:33:02-vel és Zsódér Zsolt 1:22:28-as idővel állította be. A tapolcai nők közül Baltáné Kiss Klaudia 1:54:41, a tapolcai férfiaknál Gombos Róbert 1:32:36-as idővel teljesítette a félmaratoni távot, ők voltak idén a verseny leggyorsabb tapolcai futói./tl/