Regény a pedagógus emlékeiből

A közelmúltban „Azok a pimasz kamaszok”- címmel írt és jelentetett meg regényt. Friss könyvét a városi könyvtárban mutatta be a napokban Szollár Gyula pedagógus, iskola igazgató.

Szollár Gyulát a könyvbemutatót megelőzően kérdeztük, vajon tanárként, igazgatóként mi vette rá, hogy irodalmi munkára adja a fejét, foglalkozott-e előtte a regényírás művészetével? Harminc év tanári munkája során rengeteg dolog megtörténik az emberrel, temérdek emlék, élmény, mondanivaló gyűlik össze. Az emberben sok minden benn marad, amit idő és lehetőség hiányában nem tud, de szeretne elmondani a kamaszoknak, a szülőknek, kollégáinak. Nem tanultam regényt írni, nem tanulmányoztam regényírás szabályait, egyszerűen pihenésképpen, a mindennapi problémákat félretéve fordultam az írás felé. Rájöttem, hogy pihentet, hogy kizökkent a mindennapok gondjaiból, gondolataiból. A pozitív visszajelzések hatására kezdtem rendezni, kötetté formálni írásaimat. A regényben zajló események, párbeszédek túlnyomó többsége, térben és időben mind-mind megtörtént valahol, valamikor. Ezeket a történéseket ültettem rá a regény szereplőire. Nem ifjúsági irodalomról van szó, a könyv mindenkihez szól a gyermekeknek, a felnőtteknek egyaránt tanulságos lehet – árulta el az első kötetes szerző, akit az eseményen Décsey Sándor is köszöntött. szollár könyv 1

 

A könyvtár igazgatója örömének adott hangot, hogy az idei évben több tapolcai, – köztük nem egy elsőkötetes szerző-, könyvbemutatójának, író-olvasó találkozójának adhatott otthont a város könyvtára. Szollár Gyula könyvét és személyét pedig részben azzal a gondolattal ajánlotta az olvasók figyelmébe, hogy reméli, az irodalmi est során talán az is kiderülhet, hogy Szollár igazgató úr jelenlegi, illetve volt tanítványai és kollégái közül ráismer-e valaki önmagára a mű szereplői között. Ajánlójában a Publio kiadó, amely a könyvet elektronikus és nyomtatott formában egyaránt kínálja így fogalmaz: Szollár Gyula regénye a barátság, a szerelem, a kitartás, a tisztesség és a megbecsülés fontosságát közvetíti, kamasznak, felnőttnek egyaránt.