Otthon helyett otthon, magány helyett közösség és gondoskodás

A Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet Szent István utcai otthona kiváló hely a magány és az unalom ellen. A nappali órákban itt oltalomra lelők büszkék az általuk létrehozott, gondozott gyönyörű udvarra, virágaikra, gyógynövényes kertjükre, ahol borsmenta, citromfű és egyéb más hasznos és egészséges növény is megterem.

Néhány éppen jelenlévő tag azok közül, akik állandó látogatói a nappali intézménynek. Jobb szélen  Polgár János klubtag és  Adorjánné Szabó Ágota ellátás vezető 

Polgár János egy azok közül, akik állandó látogatói az intézménynek. A nyugdíjas korú, de testileg és szellemileg is aktív férfi arra kérte lapunkat, hogy mutassuk meg a tapolcaiaknak és a vonzáskörzetben élőknek, hogy az otthon és klubjuk milyen jó hely azok számára, akik társas együttlétre vágynak, vagy valamiképpen gondozásra, gondoskodásra szorulnak a mindennapokban. Ő mutatta meg nekünk az intézet udvarát is, amelyet növényekkel, főleg színpompás virágokkal tettek barátságossá a tagok.

Együtt gondozzák gyógynövényes kertjüket

Láthatóan szép, jól élhető, testi-lelki felfrissülést hozó hellyé vált az utóbbi néhány évben a nagyjából 300-400 négyzetméteres udvar, de az intézet barátságos, lakók által díszített belső helyiségei és “tornáca” is kiváló hely a pihenésre, szemlélődésre.

A rendezett belső udvarra akadálymentes lejárón jutnak ki  a közösség tagjai.

Polgár János azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az intézmény ilyen irányú fejlődésben nagy szerepe van Adorjánné Szabó Ágotának és munkatársának Végh Jenőné Tildának, akik szakértelemmel, lelkiismeretesen és legfőképpen szeretettel végzik hivatásukat. Adorjánné Szabó Ágota nappali ellátás vezető lapunknak elmondta, hogy jelenleg harmincegy tagja van az intézményüknek, akik életritmusuk szerint járhatnak be az épületbe reggel fél nyolctól, délután fél négyig. Itt az igényeiknek megfelelően rendelhetnek napi egyszeri meleg étkezést, illetve a tagok maguk is behoznak élelmiszert.

Az intenzív társas életről, többek között fotók sokasága árulkodik a közösségi helyiségek falain

– Az intézet és klubjának feladata tulajdonképpen a társas élet biztosítása a sérült, illetve egészséges, de leginkább egyedül élő rászorulóknak, hogy ne magányosodjanak el. Céljainknak megfelelve mindenkinél igyekszünk az egyéni szükségleteket figyelembe venni, de számos közös programra, játékra, foglalkozásra is lehetőség nyílik.  A gondoskodás jellege meglehetősen széles spektrumot ölel fel, hiszen van olyan tagunk, akinek a háztartásának vezetésében kell segítenünk, de olyan is, aki hallókészülékkel rendelkezik és abban kell megoldani az elemcserét, a pszichésen némileg problémásoknál a lelki segítségnyújtásra, megnyugtató beszélgetésre van szükség időnként.  Ez tényleg mindenkinél egyénre szabott és gondozási terv szerint működik- mondta el az ellátásvezető, aki arra biztatja az ellátási körzetben élőket, hogy ha úgy érzik, jöjjenek bátran, jelentkezzenek az ellátásra, hiszen jó társaságra, kedvezményes árú meleg ételre, segítségre,  hasznos elfoglaltságra, tehát valódi közösségre lelhetnek a Szent István utca 12. szám alatt. /Töreky László/