Osztrák döntés, magyar következmények?

A bevándorlási válság legveszélyesebb időszaka következik, ugyanis adott esetben Magyarország válhatna a migránsok gyűjtőtáborává. Ennek oka az, hogy Ausztria belügyminisztere tegnap bejelentette, nullára szeretné leszorítani a náluk beadott menedékkérelmek számát.

Szijjártó Péter és Fenyvesi Zoltán a Fidesz képviselő-jelöltje a pénteki sajtótájékoztatón Tapolcán            Fotó: Szijártó J.

Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt mai (nagypénteki) sajtótájékoztatóján Tapolcán az új Fidesz-irodában. – Az osztrák választók ugyanis elkergették a kormányból a bevándorláspárti szocialistákat és kifejezetten bevándorlásellenes pártoknak adtak felhatalmazást arra, hogy kormányozzanak. Tekintettel arra, hogy Ausztriában az elmúlt tíz évben a külföldi bűnelkövetők száma a duplájára nőtt, a belügyminiszter azt a világos célt tűzte ki, hogy nullára szorítják az Ausztriába érkező menedékkérők számát. Ezt azt is jelenti, hogy amennyiben Magyarországon olyan változás történne, amely kedvezne a menedékkérőknek, akkor hazánk zsákutca lenne, ez lenne a migránsok végállomása és gyűjtőtábora. Vagyis, ha április 8. után bevándorláspárti kormány alakulna Magyarországon, amely a kerítés lebontásával és más enyhítésekkel beengedné a migránsokat hozzánk, azok nem tudnának Nyugat-Európa irányába tovább haladni. Afrikában és a Közel-keleten több tízmillióan élnek olyan helyzetben, akik bármikor megindulhatnak Európa irányába, míg a már Európában lévők egy részét Brüsszel szeretné hozzánk irányítani – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Majd hozzá tette, a migrációs veszély továbbra is jelen van, amit szerinte megnyugtató módon csak a mostani kormány képes kezelni, ha arra felhatalmazást kap április 8-án.