SZEM-PONT/Őrjítő éjszakai téves riasztások

A bűnözők, a betörők ellen találták ki a mozgás, illetve hőérzékelővel ellátott riasztókészülékeket. Ugyanakkor leginkább a környékbeli lakók életét keserítik meg az elhanyagolt, vagy eleve hanyagul kiépített bolti riasztókészülékek Tapolcán is.

/ fotóillusztráció/

Egy USA-ban az elmúlt években végzett felmérés szerint, a riasztások 94.4 százaléka téves.  Bizonyára nálunk sem más a helyzet. Kisgyermekes olvasónk nem is olyan régen a város központi részén,  éjszaka, illetve a kora hajnali órákban hallgatta családjával gyakori rendszerességgel a Deák Ferenc utcai  „Wollák”  ABC felől érkező  fülsértő hanghatást, amelyről a rendőrség kiérkezése után, minden esetben kiderült, hogy téves riasztás következménye volt. A betörő hiányában, akár egy egér, vagy pók mozgásától is aktivizálódó riasztókat érthető okokból az ember a pokolba kívánja éjnek idején. Olvasónk szerint, nem igaz, hogy nincs rá valamiféle korrekt megoldás, hogy ne kelljen családjának és a környékbeli lakóknak szenvedni tőle! Utána néztünk,  van megoldás.

A rovarvédelemről a riasztó telepítőjének, később a tulajdonosának kell gondoskodnia. Megtudtuk, a mozgásérzékelőkbe csak szerelési gondatlanságból adódóan kerülhet állatka, például ha a kábelfurat tömítetlen,  különböző rovarok juthatnak be az infra házába.  A rovarvédelemről ugyanakkor a riasztóberendezés tulajdonosának is gondoskodnia kell.  Az infra körül rendszeresen, ha szükséges, akkor naponta le kell takarítani a pókhálókat. Egy általunk megkérdezett szakember szerint, a pókháló eltávolítása már csak azért is fontos, mert az a portól megvastagodva már egy kisebb huzattól is mozgásba jön, és azonnali riasztást okoz. Eszerint olvasónk panasza jogos, hiszen van megoldás.  Persze,  csak ha a tulajdonos is hajlandó tenni érte, hogy legyen! /Töreky László/