„Olyan megnyugtató magukat látni”

Korábban,  a Tapolcai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjeként is az volt a véleménye, hogy egy településen feltétlenül szükség van a polgárőrökre. Jelenleg Tölgyes Zsolt a helyi  polgárőr szervezet, a Tapolca Városőrség Polgárőr Egyesület vezetője. Munkatársaival azon dolgozik, hogy szerény lehetőségek mellett is elvégezhessék azokat a feladatokat, amelyekre  sajnos kevés  jelentkező akad Tapolcán.  

Balról: Csiszár István, Tölgyes Zsolt, Csécs Zoltán és Kövesdi Ferenc

Én a klasszikus polgárőrség híve vagyok – mondja Tölgyes Zsolt. – A polgárőr azért lesz polgárőr, mert szeretne tenni valamit annak a településnek a közbiztonságáért, azért a szűkebb és tágabb közösségért ahol ő és családja él.  Teszi mindezt a megélhetést nyújtó munka mellett, szabadideje terhére. Vannak központi faladatok, amelyeket kérésre, illetve kölcsönösségi alapon ellátunk akár más településeken is, de véleményem szerint, a polgárőr helyben legyen polgárőr, itt segítse a rendőrök munkáját – vallja.  Szerinte egyébként Tapolcán általánosságban jónak mondható a közbiztonság.  –  Nem csak szerintem, a rendőrség szerint is az.  A jónak mondható tapolcai közbiztonsági helyzet azonban nem azt jelenti, hogy minden rendben van. Számos olyan jelenség van városunkban, amely a lakosság soraiban megbotránkozást kelt. Ilyen többek között a gyakori illegális szemétlerakás, a nyílt színi drogozás, amely agyatlan zombivá változtatja a fiatalokat, de „a tóparton élő” masszív alkoholisták jelenléte is, amely nem csak látványában nem szép, de gyakran undorkeltő viselkedéssel, cselekedetekkel társul. Városunk legszebb része, turisztikailag legfrekventáltabb helye a tópart. Mi azt szeretnénk, hogy ez továbbra is nyugalom és pihenés szigete lenne a helyiek és a turisták számára egyaránt- mondja. Sokan támogatják, mások ellenzik a város számos pontjának kamerás megfigyelését. A tapolcai polgárőrvezető szerint, a kamera ma az egyik leghatékonyabb fegyver a közrend fenntartóinak kezében.  – Aktív rendőrként korábban volt szerencsém megtekinteni azt a rendszert, amely Budapest VIII. Kerületében építettek ki. A több száz működő kamera megtette a hatását, a bűnözés döbbenetes mértékben visszaszorult, gyakran előbb értek ki a rendőrök a helyszínre, mint ahogy a bűncselekmény befejeződött volna. Mi hasznosnak tartjuk és a magunk részéről szorgalmazzuk Tapolca számos pontjának kamerával történő ellátását, ez jó irány- állítja Tölgyes Zsolt. A tapolcai polgárőrség hasonlóan egyéb városok egyesületeihez, létszámbeli problémákkal küzd, amely számos okból például a falvakban nem annyira jellemző probléma.

Esti őrjárat.  Jobbról: Puha Viktória és Supka Károly Mihály

Jelenleg húsz aktív tagja van a szervezetnek (köztük több ismert városvezető, képviselő is) de egyöntetű a vélemény, több kellene.  Megtudtuk, a legtöbb esetben mindössze heti, kéthetenkénti egy-két órai egyenruhás szolgálatról van szó.  Egy bővebb taglétszám sokkal hatékonyabb munkavégzést, fokozott egyenruhás járőrözést tenne lehetővé.

Gazdaságos megoldás a robogós járőrözés

A szervezet eszközparkja jónak mondható, minőségi egyenruha, gazdaságosan működtethető segédmotor-kerékpárok, kerékpárok és egyéb technikai eszközök segítik a munkájukat, de azért lenne hova fejlődni. Többek között elkelne egy saját iroda, de nagyobb probléma, hogy a közelmúltban a polgárőr autó váltóhibája lehetetlenné tette a gépjárművel történő szolgálatteljesítést. Szerencsére mára eljutottak odáig, hogy szerelőnél van a gépjármű, hamarosan egy bontott váltó kerül a régi rossz helyére. Tölgyes Zsoltot – mint azt lapunknak elárulta- igazából mindig is a rendőri munka vonzotta. A legalsó szinten kezdett,  lépett egyre feljebb, de az élet és a rendőrség állományát is érintő politikai döntések, változások, személyes döntései végül más irányt szabtak számára. Tapasztalatait azonban – ez a vele folytatott beszélgetés során egyértelműen kiderült – továbbra is a közösség javára igyekszik fordítani azokkal az emberekkel egyetemben, akik hozzá hasonlóan elkötelezettek és tettre készek. Az elismerés pedig mindenki számára fontos visszajelzés. Például úgy, ahogy azt a napokban egy idősebb, kutyáját sétáltató hölgy mondta az egyenruhás polgárőrök felé fordulva:  „ Olyan megnyugtató magukat látni”.    /tl/