Nyolc Nohab, hatalmas érdeklődés

Magyarország összes működő M61-es mozdonya megérkezett Tapolcára szilveszter előtt egy nappal, hogy a vasútbarátoknak, a Nohabok szerelmeseinek örömet okozzon. A rendezvény az “Évzáró nohabozás” elnevezést kapta.

Tömegek tekintették meg, fotózták, filmezték a legendásan megbízható, sokak szerint „barátságos arcú”, ma már nosztalgia értékű vasúti járműveket, amelyek ezúttal tíz, utasokkal teli személyszállító kocsit, egy “bulikocsit” és egy villamos fűtőkocsit vontatva gördültek be délután 13 óra után a tapolcai pályaudvarra.

nohab-21

nohab-17

2015 év végén, valóságos karácsonyi ajándékként érkezett meg Tapolcára az 1999-ben végzetes balesetet szenvedett M61-004-es Nohab torzója, a Közlekedési Múzeum adománya. Akkor, a különleges vasúti emlékmű  “hazatérésének” alkalmából, Simonné Visi Erzsébet  badacsonytomaji vasutas, vasútbarát szervező munkájának eredményeként létrejött Nohab találkozón kiderült, hogy a jövőben is van igény egy izgalmas és látványos, nosztalgikus napra, egy jó  programra,  amelynek főszereplői a közkedvelt M61-es dízelmozdonyok. A város, a MÁV, a Nosztalgia Kft., a MÁV Pályavasút, a Kárpát Vasút Kft., a Nohab GM Alapítvány összefogásával és  Simonné Visi Erzsébet  elhivatott és kiváló szervező munkája ismét bejött, hiszen a megelőző találkozónál  sokkal többen látogattak ki az eseményre, illetve érkeztek az alkalomból Tapolcára.

nohab-30

Gelencsér László állomásfőnök is  köszöntötte a program látogatóit és tapolcai pályaudvaron egymás mellett felsorakozó 1-es, 6-os, 10-es, 17-es, 19-es, 20-as, 21-es és 22-es  NOHAB mozdonyokat. A vasúti tiszt  elmondta, hogy „a „Négyeske” és a tapolcai vasutasok már nagyon várták a napot, hogy újra a jó öreg Nohabok duruzsolását verjék vissza a balatoni hegyek”. – A múltban sokszor nehéz és keserű volt a mindennapi munka, de ezek a gépek és a velük dolgozó vasutas kollégák megnemesültek. Ezért vagyunk ma itt- fogalmazott a tapolcai állomásfőnök. Dr. Décsey Sándor a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója, aki a Tapolca város nevét is viselő „Négyeske” visszatérésében központi szerepet vállalt, ezúttal kinyitotta az intézménye gondozásában lévő mozdonytorzó ajtaját, látogathatóvá téve így  a fülkét a hosszú sorokban kígyózó érdeklődők,a  gyerekek, a családok számára.

nohab-25

Az igazgató lapunknak elmondta, elkezdték és jól halad a pénzgyűjtés, amely a „Négyeske” felújítását célozza. A remények szerint, a megújulásának első szakaszában lévő tapolcai vasútállomás elkészültével a mozdonyemlékmű is új fényében ragyoghat majd, mint a pályaudvar, a hazai vasúti közlekedés ikonikus emlékműve, látványossága. Az eseményen részt vett Dobó Zoltán polgármester, aki szerint a rendezvény folytatásra és további fejlesztésre érdemes és a jövőben is élvezni fogja a város támogatását.  /Töreky László/

nohab-20