Nyert a Fidesz, Tapolcát Fenyvesi Zoltán képviseli

Egyelőre még nem hivatalos, de úgy tűnik, újra megvan a kétharmada a Fidesz-KDNP pártszövetségnek a parlamentben. A teljes feldolgozottságtól néhány százaléknyira a kormánypárt 134 mandátummal számolhat.

(Illusztráció: Szijártó János/ Parlamenti patkó az NVI honlapjáról)

Négy évvel ezelőtt szintén ennyit szavazatot kaptak, azaz nagy eséllyel a minősített törvényekhez szükséges kétharmados arány adott lesz ebben a ciklusban is. Bár a helyzet még elvben változhat, erre kevés az esély.
Ami Tapolcát illeti, szintén fideszes győzelem született. A Veszprém megye 3-as számú számú egyéni választókerületben Fenyvesi Zoltán 21 ezer 777 szavazatot kapott, ez a voksok 47,79 százaléka, s ami a parlamentben való bejutást jelenti számára. A második helyen végzett a jelenlegi országgyűlési képviselő, a jobbikos Rig Lajos 18 ezer 155 szavazattal (39.85%), a harmadikon Kárpáti Lajos (MSZP-Párbeszéd) 3804 szavazattal (8,35%). Az LMP jelöltje Takács Lajos a voksok 2,02 százalékát érte el, 921 szavazattal. A többi jelöltről, a választókörzetet érintő egyéb információkról, a helyi és országos eredményekről részletekbe menően a Nemzeti Választási Iroda honlapján olvashatnak (ITT).
A  Veszprém megye 3-as számú számú körzetben 66 ezer 470 választópolgárt vettek nyilvántartásba, közülük 45 ezer 909 személy (69,07%) élt alkotmányos jogával. Az érvénytelen szavazólapok száma 301.