Normális utakat akarnak, tennének is érte

A Barackos lakópark útviszonyainak “tarthatatlansága” miatt, lakossági fórumot szerveztek és a probléma megnyugtató rendezése érdekében tárgyalásokat kezdeményeztek az önkormányzat illetékeseivel a helyi családok képviselői hétfőn. 

A hajdanán magánbefektetésként létrejött Barackos városrész rendkívül rossz állapotú, csapadékosabb időszakokban sártengerré változó földes, kavicsos utcáit végleg megelégelték a háztulajdonosok. A gyalogosok és gépjárművek számára, időjárástól függetlenül jól járható utcákat szeretnének, amelynek érdekében –mint az a fórumon elhangzott- akár személyes anyagi áldozatot is hoznának az itt élők, ha az önkormányzat is tenne lépéseket ügyükben.

Az évtizedes probléma oka, hogy a városrész utcái aszfaltozásának 100 milliós nagyságrendű anyagi vonzata lenne, amelyre állami szinten az önkormányzatok részére jelenleg nincsenek elkülönítve megpályázható anyagi források, saját erőből pedig nem tudja megoldani ezt a város, hiába szerepel az Tapolca hosszútávú rendezési tervében.

A mészkő, vagy ritkább esetben bazalt zúzalékos terítések, kátyúzások hetekre, csapadékszegény időszakokban esetleg egy-két hónapra képesek normalizálni a viszonyokat, ám azok sem történnek meg időben -hangzott el a fórumon, ahol a panaszosok konstruktív javaslatokkal is éltek. Kérték, az önkormányzat keressen olyan műszaki megoldásokat, amely mérsékeltebb összegből is megvalósítható, mégis korrekt, megnyugtató, hosszabb távon is működőképes megoldásnak tekinthető.  A lakók közül többen is megemlítették, hogy akár személyes anyagi hozzájárulásukkal is támogatnának egy, a jelenleginél sokkal jobb ideiglenes, vagy végleges megoldást.

A felvetésekre az önkormányzat építési osztályának vezető munkatársai és a város polgármestere, Dobó Zoltán is reagált, akik jogosnak ítélték a lakók panaszait, és ígéretet tettek arra, hogy a lakóközösséggel való rendszeres egyeztetések mellett, a közeljövőben megoldási javaslatokat tesznek le az asztalra a finanszírozás és a műszaki kivitelezés kérdéseiben is.

A fórumon felvetődött a közeljövőben állami beruházásban megvalósuló városi  tanuszoda ügye is, hiszen annak helyét, a város javaslatai ellenére  ( Tapolca a városi strand mellé szerette volna eredetileg az uszodát)  a Barackos lakóövezetben jelölte ki a beruházást lebonyolító állami szerv. Elhangzott, a tanuszoda építése több olyan, szinte előre borítékolható problémát, kellemetlenséget fog jelenteni az itt élők számára is, amely számos ponton érinti a Barackos  utcáit.  Elmondható, a lakossági fórum alapvetően  feszültségmentesen zajlott, a lakók és az önkormányzat képviselői is őszinte, egymás iránt nyitott hangnemben keresték a megoldási lehetőségeket, a felek kifejezetten konstruktívan álltak a kérdéshez.  /Töreky László/