Neves orgonaművész játéka a templomban

Dr. Szilágyi Gyula orgonaművész, egyetemi tanár, orgona restaurátor, Haga Kálmán hangszeres közreműködésével koncertet adott a Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban csütörtökön este.  A hangverseny a  Járdányi Pál Zeneiskola jövő hét közepéig tartó Zenei Napok rendezvénysorozatának egyik szép epizódja volt.

Péni Béla zeneiskolai igazgató rövid köszöntőjét követően, dr. Csernai Balázs atya ajánlotta a templom széksoraiban helyet foglaló közönség figyelmébe Szilágyi Gyula zenei előadását. – Azért vagyunk itt, hogy zeneszót halljunk, egy olyan kifejezésmódot, amely elmondhatja helyettünk azt, ami emberi szóval nem tudunk kifejezni. A hamarosan felcsendülő muzsikák közül, így Húsvét előtt két Johann Sebastian Bach művet szeretnék kiemelni, ajánlani.  Az egyik címét így fordíthatnánk németből, „Óh  Isten ártatlan báránya”, melynek a szövege így folytatódik, „miét vetett meg téged mindenki?” .  A zenei mű arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi emberek miért vetjük el, miért sajnáljuk Istentől, és embertársainktól a szeretetet és rámutat, hogy Isten szeretete nagyobb, mint a mi megvetésünk, közönyünk, és képes arra, hogy felébresszen bennünket. A másik felhangzó Bach mű címe, „Keljetek föl, szól egy hang”, amely arra hív meg, hogy keljünk fel a közönyből, a megvetésből, mások lenézéséből és kövessük Isten szeretetének útját!- ajánlotta a közönség figyelmébe Szilágyi Gyula koncertrepertoárjának egy szeletét Balázs atya.

A hangversenyt megelőzően még Péni Béla a Járdányi Pál zeneiskola igazgatója összefoglalta az Európa hírű művész, tanár Szilágyi Gyula páratlanul gazdag személyes és szakmai életútját, majd felcsendült a zene. Az első előadott mű a „Régi magyar zene a XVII. századból” címet viselte, amelyben több fúvós hangszert, trombitát, harsonát és a furulyát Haga Kálmán a Járdányi iskola tanára szólaltatott meg.  A 2017-es Zenei Napok egyébként hétfőn kezdődtek a volt növendékek hangversenyével, 7-én pénteken az iskola jelenlegi növendékei lépnek fel az iskola koncerttermében 17 órakor. A rendezvénysorozat jövő héten, 11-én, kedden zárul a tanárok koncertjével, illetve a hagyományos  olvasópályázat eredményhirdetésével.   /Töreky László/