Nemzetközi tanácskozás az Európai Unió perspektívájáról

A Magyar Páneurópa Unió Egyesület küldötteiként kétnapos nemzetközi konferencián vettünk részt Horvátország fővárosában, Zágrábban, melyet a Nemzetközi-és a Horvát Páneurópa Unió szervezett. A konferencia témája ”Száz évvel az első világháború után: történelmi örökség és az Európai Unió perspektívái”. Helyszíne,a Várban,a felsővárosba lévő történelmi nevezetességű Városháza épületében található patinás konferenciaterem volt.
A Magyar Páneurópa Unió Egyesület Elnökének felkérésére delegációnk tagjai voltak:
Molnár Erika a Magyar Páneurópa Unió Egyesület Tapolcai Szervezetének Elnöke, Belényesi Csaba a szervezet titkára, Budapestről Nyárádyné Belényesi Gabriella közgazdász, Nyárády István villamosmérnök, szervezetünk pártoló tagjai, angol nyelvű tolmácsaink.

A konferenciát Alain Terrenoire a Nemzetközi Páneurópa Unió Elnöke nyitotta meg. Ezt követően nyolc ország páneurópai szervezetének küldöttei, vezetői fejtették ki a konferencia témájával összefüggő véleményüket. A felszólalásokban beszéltek Európa történelmi örökségéről, Európa jelenéről, a kontinensen jelenlévő migrációs problémákról, Európát érintő perspektívákról.
Aba Béla Magyar Páneurópa Unió elnökének üzenetét, egyben szervezetünk állásfoglalását rövid köszöntőnk után Nyárády István Úr angol nyelven ismertette a konferencia második napján, melyekben összefoglalóan a következők is elhangzottak:
-„Mi Magyar Páneurópások a polgáraink véleményének figyelembevételével a kulturális hagyományainkat; a nemzet, a család fontosságát, a zsidó-keresztény gyökerek megőrzését, és ebből eredően a nemzetek Európáját, unióját tartjuk a legfontosabb értékeinknek.
-Európa jelenének legnagyobb kihívása a migráció, melyet szerintünk – ahogy Magyarország jelenlegi kormánya is teszi – megállítani kellene, nem „helyesen kezelni”. Ezen már hosszú évek óta vitatkozgatnak politikusaink, miközben nem tesznek semmit, azaz halogató magatartásukkal a migrációt tehetetlenséget színlelve egyre csak tovább engedik.
-Mi, a MPUE tagjai bízunk az unió fennmaradásában és támogatunk minden kezdeményezést, mely azt erősíti, de ehhez a bírálatokra nem az a helyes válasz, hogy aki nem ért egyet a jelenlegi vezetéssel, arra azt mondjuk, hogy az uniót támadja. Meg kell inkább hallani a kritikákat, az emberek véleményét és ennek alapján a problémákkal való őszinte szembenézés volna szükséges.”
A felszólalás megosztó véleményeket generált, a velünk hasonlóan gondolkodóak egyetértően gratuláltak. A résztvevők többsége a szolidaritás elvét hangsúlyozva fejtették ki álláspontjukat, azaz lényegében nem mondtak semmi konkrétumot. A német Páneurópa elnöke – aki egyben az Európa Parlament képviselője – elég erőteljesen adott hangot egyet nem értésének, beszédében többször hangsúlyozta, hogy az Európa Parlamentben minden rendben.
Minden ország képviselője hangsúlyozta, hogy várakozással tekint a jövő évi, döntő erejű Európa parlamenti választások elé.
Mi, Páneurópa tagok bizakodóak vagyunk, és mindent megteszünk azért, hogy országunk, családjaink, gyermekeink, unokáink biztonságát, létét, kultúránkat, nemzetközi kapcsolatainkat megőrizhessük, tovább építve ezzel az európai egységhez vezető utat!

                 Molnár Erika

(MPUE Tapolcai Szervezetének Elnöke  – MPEU Magyarországot képviselői delegáció  vezetője)