Nem támogatták a könyvtárigazgató újbóli kinevezését

Másodszorra sem ment át a Wass Albert Könyvtár és Múzeum Intézményvezetői pályázata. A napirendet a tapolcai képviselő-testület a keddi rendkívüli ülésen tárgyalta, ám az igazgatói pozícióra pályázó jelenlegi vezető, dr. Décsey Sándor ezúttal sem kapta meg a szükséges minősített többséget.

A tapolcai önkormányzat fenntartásában működő Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatójának határozott időre szóló intézményvezetői megbízása 2019. augusztus 31-én lejár. A képviselő-testület a június 28-án tartott ülésén már napirendre tűzte a témát, azonban a pályázó (egyedüliként a jelenlegi vezető, dr. Décsey pályázott) akkor sem kapta meg a támogatást, így az eljárás eredménytelennek minősült és új pályázatot írt ki a város az intézményvezető pozíció betöltésére. Fontos tudni, hogy jelen esetben minősített többség szükséges, ami a megválasztott települési képviselők több mint a felének a szavazatát jelenti. Tapolcán a 12 fős képviselő-testület esetében ez 7 voks lenne. Dr. Décsey Sándor azonban csak hatot kapott.


Az ülésen elhangzott, hogy a 2014-ben történt kinevezése óta eltelt idő alatt számos tervet, elképzelést valósított meg sikeresen az intézmény tekintetében. Sikerült elérnie, hogy az intézmény megszerezze a területi múzeum címet, a múzeum elindult a digitalizálás útján, illetve bekapcsolódott több olyan pályázatba, amik a folyamatos fejlődéshez, megújuláshoz elengedhetetlenek. Azonban a felsorakoztatott érvek nem győztek meg mindenkit, hiszen a 12 fős testület 11 megjelent tagjából (ebben a polgármester is benne van), hatan támogatták a pályázatot, öten tartózkodtak. Így, az eredménytelenség okán, a törvénynek megfelelően a polgármesternek kell gondoskodnia arról, hogy az intézmény működése folyamatosan biztosított legyen. Ez konkrétan annyit jelent, hogy a pályázatot ismételten ki kell írni és az eredményes pályázati eljárás lefolytatásáig, de legfeljebb 2019. szeptember 1. napjától 2020. augusztus 31. napjáig egy meg kell bízni valakit az intézmény vezetésével.