Nemhiába hívjuk ravasznak, a róka a kutyánál is okosabb

A róka bár eredetileg erdős területek lakója és éjszakai zsákmányszerző, mezőkön, mezőgazdasági területeken, ligetes részeken, de emberi településeken is gyakran előfordul nappal is. Szellemi képességei jobbak, mint a kutyáké-derült ki egy háziasítási kísérlet során.

(A fotók nagyításához kattintás a képekre! )

rókakoma

Fotó: Pálinkás Gábor

A képeinken látható példányt a szigligeti mezőn figyelte meg és kapta lencsevégre a fotós a napokban. A róka miután egy szénahenger tetején megszárítkozott és kipihente magát, útjára indult.

rókakoma 2

rókakoma 3

Fotó: Pálinkás Gábor

Egyes tudósok szerint, a róka még a kutyáknál is okosabb. Orosz tudósok értek el eredményeket az utóbbi évtizedekben (Dmitrij Beljajev kísérlet) háziasításuk során, amikor is az almokból kiválasztották a legszelídebb példányokat és azokat pároztatták.

beljajev

Fotó: A rókák kutyák módjára  csóválják a farkukat Beljajevnek

Számos így kitenyésztett generáció után olyan rókák jöttek világra, akik a kutyákhoz hasonlóan, háziasan viselkedtek, kifejezetten szerették az ember közelségét, a kutyák legtöbbjénél okosabbak, tanulékonyabbak és ügyesebbek is voltak. A szibériai farmon dolgozó kutatók egyébként eredetileg azt igyekeztek bizonyítani, hogy az ember aktív közreműködésével, hasonló szelekcióval vált szelíd, házias állattá a kutya. Ha az eredeti művet nem is olvasta mindenki, Fekete István Vukját a minden szempontból kiválóra sikerült rajzfilmről minden magyar ember ismeri. Az erdő lakóinak életéről rendkívül sokat tudó vadász-író számos meglátása, megfigyelése a rókával kapcsolatban, így – egész biztosan- tudományos bizonyítást is nyert.