Négylábúak versenyeztek és vizsgáztak

A Magyarországi Általános Rottweiler Klub és a TVSE Kutyás sport szakosztály először szervezett a közelmúltban Tapolcán, a Városi Sport – és Szabadidő Centrumban a négylábú kedvenceknek vizsgát adó versenynapot.

A M.A.R.K. I. Tapolca Kupa főszereplője az ember legjobb barátja, a kutya volt. Gazdájával együtt kellett bizonyítania. /Fotó: Májer Edit/

– Tapolca nagyon kutyabarát város, mindemellett gyönyörű és remek területi adottságokkal rendelkezik. Tavaly, a helyi szakosztály meghívására tartottam bemutatót a kutyás családi napon, azóta már itt élek és aktívan ki veszem a részem a teendőkből. Szerettük volna még jobban, egy másik irányba is fellendíteni a kutyás sportéletet a városban, így született meg a program ötlete. Legtöbben a hobbi ebtartást ismerik és preferálják, de a kutyás vonalnak ezen kívül még nagyon sok része van, például a munkakutya – árulta el a rendezvény létrejöttéről Bognár Attila, a MÁRK Tapolcai tagiskolájának, valamint a TVSE Kutyás sport szakosztály Kutyaiskolájának vezetője.

A sporttelepen a hobbi szintnél már magasabban folyt a versenyzés és a vizsgáztatás. /Fotó: Májer Edit/

A vizsgát adó versenyt az összes fajtának, minden ágazatban meghirdették. A szervező elmondta, helyi szinten most szeretnék ezt a komolyabb kutyás rendezvényt bevezetni, így első alkalommal inkább szakmai körökből érdeklődtek. A chip leolvasást, törzskönyv, illetve oltási lap ellenőrzést követően sorolták be a négylábúakat. Bh-, valamint IPO – vizsga több szintjére is voltak nevezők. A vizsga fokozatok különböző nehézségűek voltak, egyre komolyabb, összetettebb feladatokat vártak el az ebektől és gazdáiktól. Mivel MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége) rendezvény volt, így hivatalos bírói felügyelet mellett zajlott a vizsgát adó verseny.

A vizsgáknak több fokozata, szintje van. Egyre több és komolyabb feladatot várnak el a kutyáktól. /Fotók: Májer Edit/

Korrekt bírálatot hallhattak a résztvevők a hivatalos vizsgabírótól /Fotó: Májer Edit/

A szervező külön köszönetét fejezte ki Tapolca város polgármesterének, magánszemélyeknek, illetve vállalkozóknak, akik nélkül ez a program nem valósulhatott volna meg. Azt is  hozzátette, terveik közt szerepel az ilyen típusú programokat meghonosítani Tapolcán, ezen kívül egyre nívósabb, nagyobb kutyás rendezvényeket szervezni, valamint egyre jobb oktatást biztosítani a kutyák és gazdik számára egyaránt. /Májer Edit/