Négy város makettépítőinek tárlata Tapolcán

Híres épületek, harci eszközök, mozdonyok, repülők, régi legendás autótípusok makettjeiből nyílt kiállítás a VOKE Batsányi János Művelődési Központban szerdán. A felnőttek és gyermekek érdeklődésére is számot tartó  tárlat június 23-ig,  minden nap 17 és 19 óra között lesz megtekinthető.

A kiállítás az intézmény falai között tevékenykedő Makettépítő Klub, továbbá a pápai, zalaegerszegi és körmendi hasonló profilú szakkörök, klubok együttműködéséből született.

A megnyitón Havasi Gábor intézményvezető köszöntő szavait követően, Fischer János klubvezető elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a betérő látogatók minél komplexebb képet kapjanak kedvenc hobbijukról a makettezésről. – Van aki vadászik, van aki horgászik, mi makettezünk és higgyék el, ez is egész embert kívánó tevékenység- fogalmazott a klubvezető, aki az alkotási folyamat részleteibe is beavatta a jelenlévőket.

– A makettezés egy hosszú, nagy türelmet igénylő folyamat. Kiválasztjuk, hogy mit akarunk megépíteni, majd minden szükséges adatot,  ismeretanyagot, kelléket összegyűjtünk hozzá.  Később megkezdjük az aprólékos,  hónapokig tartó építést. Kitartás, szorgalom, állhatatosság, készség, kreativitás, komoly anyagi áldozat szükséges mindehhez, de a végeredmény kárpótol bennünket minden fáradozásért, hiszen maradandót alkottunk- hangsúlyozta Fischer János, aki több mint három évtizede gyakorolja a hobbit, országos és nemzetközi versenyeken vesz részt.

A helyi Makettépítő klub vezetője méltatta a VOKE Batsányi János Művelődési Központ adottságait és hozzáállását is, hiszen, mint fogalmazott, az nyugodt körülményeket, zavartalan alkotási lehetőséget biztosít a tagoknak. /Töreky László/