Naperőművek Tapolcán

Naperőmű parkok létesülhetnek hamarosan a város határában több hektárnyi területen. A várhatóan decemberre megvalósuló magánberuházások iparűzési adóbevétel növekedést és néhány új munkahelyet is jelentenek majd Tapolca számára.

kép: illusztráció

A két folyamatban lévő  beruházás közül az egyik kizárólag magánterületen zajlik, a másik részben a tapolcai önkormányzattól bérelt földterületen, részben magánszemélyektől megvásárolt, mezőgazdasági művelés szempontjából gyenge minőségű területen valósulhat meg. A külső temető melletti kiserdő szomszédságában 14 darab, egyenként megközelítőleg 0.5 MW-os  naperőmű egység került be a projekt kivitelezőinek terveibe, amely jelenleg hatósági engedélyezési stádiumban van.

A zalahalápi út mentén, tapolcai területen jöhet létre a másik naperőmű park. Ez utóbbi terület egy része a tapolcai önkormányzat jelenleg elidegenítési tilalom alá eső tulajdona, tehát a beruházók a várostól bérlik azt.

A bokros terület megtisztítása, előkészítése  az elmúlt hetekben már megtörtént a zalahalápi út szomszédságában /Fotók: Töreky L./ 

Itt 10 darab, szintén egyenként fél megawattos egységet helyeznek ki a tervek szerint a projektgazdák- tudtuk meg Lévai József alpolgármestertől, aki szerint a két, tulajdonosi körét tekintve egymástól független beruházás jó eséllyel akár idén decemberben megvalósulhat. Megtudtuk, a villamos energia átadásáról, illetve átvételéről szóló szerződéseket mindkét cég birtokolja. Ha a két projekt megvalósul, az a városnak megközelítőleg 10 millió forint iparűzési adó bevétel növekedést jelent évente. Munkahelyeket is teremtenek az említett beruházások, hiszen a kerítéssel körbevett naperőművek őrzésére, karbantartására és a zöldterületek rendszeres gondozására egész biztosan szükség lesz. /Töreky László/