Nagy siker volt a Batsányi Táncegyüttes gálaműsora

A Batsányi Táncegyüttes hagyományos év végi gálaműsora nagy érdeklődés mellett zajlott a VOKE Batsányi János Művelődési Központban szombaton este. Az együttes bájos óvodásai, utánpótlás és tapasztalt felnőtt táncosai egyaránt színpadra léptek az est folyamán, bizonyítva, hogy a közel fél évszázada létező néptáncos csapatnak nem csak nagy múltja, de virágzó jelene és jövője is van Tapolcán.

A “Ha te tudnád, ami én…” címmel meghirdetett gálaműsor közönségét, köztük számos képviselőt, városvezetőt, Hosszú Márta az együttes régi tagja köszöntötte. Elmondta, tartalmas és sikeres éven van túl a táncegyüttes, hiszen az év folyamán több jótékonysági rendezvényen vett részt a csapat, turnéztak Ausztriában és Lengyelországban, nyáron néptánc és kézműves tábor keretei között fiatalokkal foglalkoztak, számos környező település rendezvényén vendégszerepeltek, fesztivál különdíjat szereztek.

Mindeközben a ma már hetven tagot számláló tapolcai néptáncegyüttes jelentősen tudta növelni ovis és utánpótlás táncosai számát, fejlesztette technikai eszközeit, támogatóik segítségével új öltözetekkel, kellékekkel, csizmákkal, botokkal, kalapokkal gazdagodott.

Megnyitva a kulturális eseményt,  Dobó Zoltán polgármester méltatta a Batsányi Táncegyüttes Tapolca kulturális életében betöltött szerepét.  Örömmel konstatálta az idei  gálaműsor iránti fokozott érdeklődést, majd arról beszélt, hogy a népi hagyományokban rejlő tudás elsajátítása, őrzése magyarságunk megmaradásának záloga. Hangsúlyozta, a gazdag hazai tudáskincset őrző népi hagyományokat a gyors avulás korszakában is tanulni, ápolni és támogatni kell.

A táncokhoz, a stílusos és minőségi muzsikát a kiváló  Magyarhang zenekar biztosította.

A beszédeket követően a Magyarhang népzenei együttes hangszeres közreműködésével színpadra léptek a táncosok. A kis csetlő-botló, de annál bájosabb ovisoktól az egyre érettebb és szebb produkciókra képes utánpótlás csapat serdülő korú táncosain át, a tapasztalt, a tánctudást már tanítani képes “öregekig” mindenki színpadra lépett a nagyjából két és fél órás rendezvény során.

A Batsányi Táncegyüttes tagjai és vezetői, köztük a kis kezdő ovisokkal foglalkozó Juhász Márta, az utánpótlás kinevelésében jeleskedő Kiss Bernadett és Buzás Balázs, továbbá Bán László művészeti vezető remek munkát végzett, kiválóan sikerült az idei gálaműsor is

Ünnepi gálaműsorhoz méltó módon, gyönyörű hazai népviseletekben adták elő a különböző tájegységek igényes művészi koreográfiákba öltöztetett táncait a “batsányisok”. A közönség az első perctől az utolsó pillanatig élvezte a látványt, a zenét és nagy tapssal, ovációval jutalmazta a produkciókat. /tl/