Mozgalmas évet zárt, ünnepi évet nyitott a bajtársi egyesület

Beszámolt a tagság előtt az elmúlt évben elvégzett egyesületi munkáról és az idei évi tervekről a Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület vezetősége. A Batsányi általános iskola éttermében megrendezett eseményen elhangzott, az idei évben ünnepli a tapolcai civil szervezet a 45 éves születésnapját.

A beszámoló közgyűlésen a működési,  költségvetési ügyek mellett  az elmúlt időszak legfontosabb történéseit is felelevenítették. Nacsa Ferenc elnök elmondta, mozgalmas volt a 2017-es év, hiszen két bajtársi találkozót is szervezett az egyesület, a rakétásokét és a harckocsizókét, közben elkészült a harckocsizók dokumentumfilmje, amelyet a városi moziban mutattak be szeptemberben. E dokumentumfilm – mint megtudtuk az elnöktől- hamarosan folytatódni fog, hiszen az alakulat 2005-ös megszűnéséig kívánják az feldolgozni a korszakot az alkotók. – Úgy gondoljuk, ez a munka fontos, hiszen Tapolca katonai múltja is hozzátartozik a város helytörténetéhez.  Egyesületünkről,  múltunkról annyit érdemes elmondani, hogy előd szervezetünk 1973-ban alakult meg, ez idő tájt kezdtek nyugdíjba menni az első hivatásos katonák. Ekkor alakult meg a nyugdíjas klub, amely a helyőrség parancsnokság égisze alatt, annak támogatásával működött egészen 1989-ig. Akkor az új gyülekezési törvény rendelkezései szerint át kellett alakulni. 2004-től adószáma, számlaszáma lett az egyesületnek, amely így már új szerződéseket tudott kötni a honvédséggel és a Veszprém megyei Hadkiegészítő Parancsnoksággal. Innentől tudtunk érdekvédelmi munkát is folytatni a környék katonaárvái, özvegyei, a hadseregtől nyugdíjba vonult polgári alkalmazottak körében , segíteni a honvédséghez kötődő személyeket és egyéb rokon társadalmi szervezeteket- mondta el Nacsa Ferenc lapunknak. A 45 éves fennállás alkalmából idén ünnepséggel készül az egyesület. A tervek szerint, a városi moziban november kilencedikén bemutatják az egyesület életét, azt a sokrétű munkát, amely az érdekvédelemtől, a katonai hagyományőrzésen keresztül, a helytörténeti kutatások területén végeztek 1973- tól napjainkig.  Az alkalomra meghívják majd az egyesületet támogató, segítő civil szervezeteket, polgármestereket, hiszen mint Nacsa Ferenc fogalmazott,  feltétlenül jár nekik a köszönet.

A Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület idei beszámoló közgyűlésén részt vett Dobó Zoltán polgármester is, aki a városvezetés munkájáról, céljairól és elképezéseiről beszélt a jelenlévőknek, meghallgatta az egyesület tagjainak pozitív-negatív  észrevételeit és igyekezett  válaszolni is azokra.  /Töreky László/