Molnár Ferenc üvegcipője tapolcai színpadon

A Körúti Színház húsz fős színészgárdája Galambos Zoltán rendezésében elhozta Tapolcára “Az Üvegcipő”-t. Molnár Ferenc műve a hazai vígjáték irodalom egyik legjobbja, méltán aratott sikert a Tamási Áron Művelődési Központ közönsége előtt is hétfő este.

Kautzky Armand és Karaivanov Lilla Sipos Lajos és Irma szerepében a hétfői tapolcai előadáson   /fotók: Töreky/

Egy ismert hazai színházi rendező mondta egyszer, hogy Molnár Ferenc műveiben nincsenek kis szerepek, egy-egy szereplő egész életet jelenít meg, külön sorsot hordoz. Nagyon igaz gondolat ez Az Üvegcipő esetében is. Az öregedő Sipos műbútorasztalos ( Kautzky Armand), az őt rajongásig szerető, Irma nevű cselédlány (Karaivanov Lilla), az asztalossal szeretetlen párt alkotó panziótulajdonos Adél (Mérai Katalin) és annak szeretője a fiatal ékszerész Császár úr (Oroszi Tamás)szerelmi viszonyai a beteljesületlen vágyakat és az egymás iránti közömbös életet példázzák.

Oroszi Tamás és Mérai Katalin,  Császár úr és Adél szerepében

A főszereplők a kor társadalmának elvárásai, kényelmi més anyagi szempontjai és a szív azokkal ellentétes parancsának malmai között örlődnek. Egyfajta “romantikus felnőttmese ez, amely a boldogság kereséséről szól” -írják a műröl a színházi ajánlók. A hazai irodalmat jól ismerők tudják, hogy Molnár Ferenc számos műve önéletrajzi ihletésű.Ilyen az Üvegcipő is.

Esküvői jelenet

Molnár több, mint tíz évig élt együtt, méghozzá meglehetősen viharos kapcsolatban a kor nagy dívájával Fedák Sárival. Kettejük viszonyának az vetett véget, hogy Molnár megismerte Darvas Lilit, az akkor még csak húszéves kezdő szinésznőt. A köztük lévő nagy korkülönbség és a kor társadalmi, erkölcsi  elvárásai miatt, a fiatal szinésznő kezdetben nem viszonozta az író közeledését. Ekkor írta meg Molnár az Üvegcipőt, a fiatal cselédlány történetét, aki beleszeret az idősödő asztalosba.

Érdekesség, hogy az 1924-es ősbemutatón Darvas Lili játszotta Irma szerepét, a fiatal nő lett Molnár Ferenc harmadik felesége. A Körúti Színház tapolcai vendégjátéka az eredeti írói szándék szerint,  szórakoztató, elgondolkoztató, megnevettető, édes és keserű volt egyszerre. Kautzky Armand alakítása, hangorgánuma pedig különleges karaktert adott a sok szempontból remek előadásnak. /tl/