Minden, ami kutya

A Polgárőrség szervezésében kutyás témában tartottak lakossági fórumot a Tamási Áron Művelődési Központ második emeleti termében, péntek este.

A Polgárőrség szervezésében kutyás témában tartottak lakossági fórumot a Tamási Áron Művelődési Központ második emeleti termében, péntek este.

Arról, hogy miért van szükség ilyen fórumra városunkban, Tölgyes Zsoltot, a helyi polgárőr szervezet vezetőjét kérdeztük. Úgy véli, az egyik legnépszerűbb háziállatunk a kutya, és rengeteg kérdést merült és merül fel tartásával, gondozásával kapcsolatban, ezért a témával kapcsolatban neves előadókat hívtak meg, Dr. Németh Mária Anita jegyző asszonyt, Dr. Ruzsa György állatorvost és Bódis István kutyás rendőrt. A szervező szerint a leggyakoribb problémák közé tartozik a kutyapiszok el (nem) takarítása, a társasházban, kutyával való együttélés. A fórumon a város polgármestere is részt vett, Dobó Zoltán számos, a jövőben megvalósuló, és jelenleg megvalósítás alatt lévő intézkedés ismertetésével igyekezett alátámasztani, hogy a városvezetés szívén viseli a négylábúak sorsát, és támogatja a kulturált kutyatartást. Továbbá szorgalmazta, hogy minél több gazdi lépjen be a város kutyás sport szakosztályába. Dr. Németh Mária Anita a jegyzői, állatokat érintő hatáskörről tájékoztatta a megjelenteket, valamint elárulta, mi miatt érkeznek be leggyakrabban bejelentések. Sajnálatát fejezte ki, amiért az ebösszeírás során sokan nem jelentették be kutyájukat, ahogy számos háziállatban nincs még chip sem. Úgy látja, a sétáltatás szabályaival sincsenek sokan tisztában, itt leszögezte, póráz mindig kell (még kicsi kutyának is), szájkosár pedig agresszív viselkedést mutató állatoknak, valamint tömegközlekedési eszközön való utazáskor. A nem megfelelő tartás miatt is többször érkezett már be panasz, itt elhangzott, hogy kikötni nem tilos az ebet, de a mindennapos mozgás lehetőségét biztosítani kell, valamint a lánc nem lehet túl rövid. Tilos az állat bántalmazása, elhagyása, feljelentést vonhat maga után. Bódis István megjegyezte, bizonyára azért nem jöttek el többen a fórumra (holott szép számmal jelentek meg érdeklődők), mert mindenki mindent tud az ebtartással kapcsolatban. Dr. Ruzsa György állatorvossal egyetértésben azt vallják, érdemes a megelőzésre hangsúlyt fordítani, még mindig olcsóbb, mint a gyógyítás. Az állatorvos a féreghajtás, védőoltások, és egyéb prevenciós kezelések fontosságáról és módjáról, az ivartalanítás előnyeiről, hátrányairól tartott rövid, tömör, de hasznos tájékoztatót. A fórum végén lehetőség volt kérdéseket feltenni a szakértőknek, amelyekre az előadók a legjobb tudásuk szerint válaszoltak.

A fórum végén lehetőség volt kérdéseket feltenni a szakértőknek, amelyekre az előadók a legjobb tudásuk szerint válaszoltak.