Milliók a város gimnáziumának korszerűsítésére

Pályázaton elnyert 290 millió forintnyi pénzeszközt fordíthat a város a Batsányi János Gimnázium energiahatékonysági korszerűsítésére az elkövetkező időszakban. 

A gimnázium ma még sok évtizedes elavult arcát mutatja.  Ha korszerűsítik, nem csak szebb lesz, de csökkennek fenntartásának költségei is.

Amint arról Dobó Zoltán polgármester tájékoztatta lapunkat, nyertes “TOP-os pályázatoknak” (  Terület- és Településfejlesztési Operatív  Programok) köszönhetően, Tapolcán  a közeljövőben elkészülhet több közintézmény energetikai fejlesztése. Ami az önkormányzatot közelebbről is érinti, az a Batsányi János Gimnázium 290 millió forintos energiahatékonysági korszerűsítése, amelynek révén új nyílászárókat és teljes külső szigetelést kap az épület. A pályázati anyag összeállítása óta eltelt idő azonban nagy valószínűséggel plusz kiadást jelent majd a városnak az időközben megemelkedett építési költségek miatt.    – A pályázat költségvetését még 2015-ben állítottuk össze, a pályázatot 2016-ban adtuk be. A közbeszerzések viszont idén indulhatnak el. Tapasztalataink szerint, évente tíz százalékos építési költségemelkedéssel kell számolnunk, így várhatóan az elnyert fejlesztési forrást a város költségvetéséből ki kell majd egészítenünk- mondta el lapunk érdeklődésére Parapatics Tamás. Az önkormányzat pályázati csoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy a középfokú oktatási intézmény megmaradása, fejlődése szempontjából kiemelt jelentőségű a beruházás, hiszen komoly mértékű működési megtakarítást eredményez a gimnázium gazdálkodásában. – A  megtakarítás a későbbiekben további fejlesztések alapját képezheti és növelheti a gimnázium vonzerejét a térségben-tette hozzá.   Egyéb Tapolcán működő intézményeket érintő hír, hogy további nyertes TOP-os pályázatoknak köszönhetően fejlesztési forráshoz jut a Balaton-felvidéki Szociális Gyermekjóléti Szolgálat két tapolcai épülete és az Életlehetőség Szociális Nappali Intézmény.  Az előbbi esetében 16.5 milliót fordíthatnak napelemes rendszer telepítésére, az utóbbi infrastruktúra fejlesztésre költhet a jövőben mintegy 150 millió forintot a tapolcai és sümegi járásban. /Töreky László/