Megújult járdák és esővíz-elvezető rendszer

A nagyobb volumenű, látványos beruházások mellett – strand, vásárcsarnok- több kisebb, de sok szempontból fontos  infrastrukturális beruházás valósult meg az elmúlt hetekben, hónapokban. Ezeket viszont pályázati források hiányában, takarékos megoldásokkal, önerőből oldotta meg a városüzemeltetés- tudtuk meg Kozma Henrik alpolgármestertől.

Megújult a földalatti esővíz elvezető rendszer  a Batsányi utca és a Déli Városkapu Park találkozásánál. Korábban szűk volt keresztmetszet, eldugult, nagyobb esőzéskor kiöntött a csatorna. /fotók: tl/

Évek óta elhúzódó probléma volt, hogy nagyobb esőzések idején a városból lezúduló víz, Tapolca mélyebben fekvő pontjain a csatornafedeleket is megemelve, kisebb-nagyobb területrészeket árasztott el.  A megnövekedett talajvíz pedig újabb problémákat okozott, hiszen házak alapjait, lábazatait, pincéit vizesítette el a környéken.  A problémák egyik lehetséges okát, a Batsányi utca alján tönkrement, eldugult esővíz-elvezető rendszer cseréjével, újbóli kiépítésével oldották meg a közelmúltban mintegy 2 és fél millió forintból.

Csatorna tisztítónyílás a patak és a Batsányi utca között félúton

A beruházás eredményeképpen a város magasabb részeiről ideérkező víz  akadálytalanabbul folyhat a patakba. Korábban a patakmeder hetven centiméteres mélyítésével és a déli elkerülő út alatti beszűkült áteresz tisztításával is erre az akut problémára reagáltak az illetékesek.

Kitisztított áteresz, mélyített patakmeder a déli elkerülőnél.

Kozma Henrik alpolgármester elmondta, járdák javítására, építésére is költöttek az elmúlt időszakban. Az Egry utcában például önerőből, a városüzemeltetés saját dolgozóinak munkájával megújult 100 méternyi járdaszakasz mindössze 800 ezer forintból.  Az alpolgármester szerint, korábban ennek az összegnek a sokszorosára kapott árajánlatot az önkormányzat.  Elkészült a Kazinczy tér 1 és 3-as ház közötti gyalogút is nemrégiben.

Megújult járda az Y-házak között /fotó: DZ/

Az előbbinél a múltban  túl közel és sűrűn ültetett japán akácokat egyéb facsemetékkel váltja ki ősszel az önkormányzat. Borítékolható ugyanis, hogy a fák gyökerei tönkreteszik a járdát- mondta el lapunknak Kozma Henrik. Egyelőre – a célra rendelkezésre álló anyagi források hiányában- nem valósultak meg a tervezett Dobó lakótelepi járda javítások, de a déli városrész egyes rossz állapotú útjai is javításra, felújításra szorulnának – tudtuk meg. /Töreky László/