Megújult a szennyvíztisztító telep

Tapolca Város szennyvízhálózatának fejlesztése és bővítése a tervezett ütemben halad. Múlt hét szerdán előzetes műszaki átadásra került sor.

 Tapolca város szennyvízhálózatának fejlesztése és bővítése a szennyvíztisztító telep korszerűsítését is magában foglalja. A képen már a megújult létesítmény látható.

A szennyvíztelepen Dobó Zoltán, Tapolca város polgármestere köszöntötte a résztvevőket és nyitotta meg a projekt egyik kiemelt rendezvényét. Miután megtörtént az előzetes műszaki átadás, lehetőség nyílt területbejárásra is. A kivitelező, Colas Alterra Zrt. munkatársa, Farkas Zsolt területi főmérnök vezette körbe a vendégeket a megújult szennyvíztisztító telepen.

Dobó Zoltán polgármester köszöntötte múlt hét szerdán a megjelenteket és nyitotta meg a mérföldkőrendezvényt.

A kivitelezési munkálatokat végző Colas Alterra Zrt. munkatársa, Farkas Zsolt területi főmérnök (jobbra) vezette körbe a vendégeket a szennyvíztisztító telepen.

A tapolcai szennyvíztisztító rendszer Tapolca város és hét környező település szennyvízét fogadja és közel 20.500 fő szennyvízelvezetését, illetve tisztítását látja el. Regionális szerepkört tölt be, hiszen befogadja és tisztítja Tapolca, Lesenceistvánd, Uzsa, Lesencetomaj, Lesencefalu, Zalahaláp, Gyulakeszi, valamint Sáska települések szennyvizét is. Tavaly szeptemberben kezdődtek meg a technológiai fejlesztés építési munkái, a KEHOP-2.2.1-15-2015-00021 „Észak- és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és- kezelési fejlesztés 1. (ÉKDU 1.)” projekt keretén belül, a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott támogatásból.

A megújult szennyvíztisztító telep korszerű technológiával szolgálja tovább Tapolcát és a környező településeket.

A jelenlegi fejlesztés keretében a meglévő szennyvíztisztító telep elavult technológiai létesítményei helyett, a fő szennyvíz- és iszapvonalon új mechanikai előtisztítási fokozat, biológiai fokozat, utótisztító fokozat és új iszapvonal épült. A meglévő létesítmények egy része elbontásra került, jelentős része viszont tartalék funkcióban, illetve csapadékos szennyvizek pufferelése céljából, felújítást követően megmaradt. Az új technológia az Inwatech Kft. által kifejlesztett, szabadalmaztatott és forgalmazott Contiseq szennyvíztisztítási technológia. Az előzetes műszaki átadással kezdetét vette a szennyvíztisztító telep fél éves próbaüzeme. /me/

Az új létesítmény és technológia hatékonyabban segíti a szennyvíz tisztítását. /Fotók: Májer Edit/