Megújuló kerékpáros hidak

Megújulnak a Szigliget és Balatonederics közötti kerékpárút patakhídjai. A munkálatok egy-két hete kezdődtek és hamarosan befejeződhetnek.

A kerékpárutat használók már évek óta kénytelenek voltak szembesülni a hidak egyre romló állapotával. Az érintett önkormányzatok javítgatták éveken keresztül a párás környezetben viszonylag gyorsan rothadó fenyőfa és OSB felépítményeket, ám a tartós megoldás elmaradt, gyakran kellett lezárni az átkelőket a gyakori beszakadás miatt, a súlyosabb balesetek elkerülése érdekében.

A toldozgatás-foldozgatás nem bizonyult tartósnak, újjáépítik a hidakat

Egy tavaly született rendelet alapján, a Magyar Közút Zrt. üzemeltetésébe kerültek a hazai külterületi kerékpárutak. A teljes Balatoni Bringakörút (42 települést érint és 204 kilométer) felújítása a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósulhat meg. Korábban írtuk, a cég a teljes balatoni kerékpárút karbantartásához mintegy hárommilliárd forintot kapott a költségvetésből.

Továbbra is fa, tölgy és fenyő kerül a vas szerkezetre

A remények szerint, ezzel megoldódhat egy évtizedes probléma, amelyet a balatoni kerékpárút hálózat „gazdátlansága” okozott és az északi parti kerékpáros út sok szakaszon tapasztalható leromlásához vezetett. Ezúttal szerencsére időben, a kerékpáros szezon megkezdése előtt megtörténik a féltucatnyi patakhíd újjáépítése./tl/