Megújul a piaccsarnok, segítséget kapnak a helyi agrárvállalkozók

Egy, a napokban sikeresen elnyert „Norvég Alap” finanszírozású pályázat részeként, legkésőbb 2017 áprilisának végéig megújul a városközponti piac épülete és környezete. A jó hírt a polgármesteri hivatal tanácstermében, sajtótájékoztatón jelentették be az illetékesek.

(Nagyításhoz kattintás a fotókra)

piac 7

piac 5

Tapolca még 2013 júliusában adott be pályázatot a Norvég Alaphoz, „Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” elnevezéssel. Közben a nagypolitikai csatározások következtében megromló norvég-magyar  viszony egy időre parkolópályára állította a skandináv pénzeket, s vele városunk pályázatát is. A politikai szembenállás mára mérséklődött, újra megnyílhatott a norvég pénzcsap, amely a tapolcai igényeknek is pozitív utat jelentett végül. Így a sikeresen elnyert pályázatnak köszönhetően, a város ötszázalékos önrésze mellé, mintegy 809000 euró áll majd rendelkezésre, hogy a pályázati program megvalósuljon- tájékoztatta az előzményekről és a részletekről a sajtó képviselőit Dobó Zoltán polgármester, Lévai József alpolgármester és Parapatics Tamás önkormányzati főtanácsadó, pályázati referens. A piac megvalósításra váró terveit Pupos Csaba építész készítette, a kivitelező személye közbeszerzésen dől el a jövőben. A közbeszerzésnél fontos szempont lesz, hogy az építőipari vállalkozás a lehető legkorábban legyen képes elkezdeni a szükséges munkálatokat- hangzott el a sajtótájékoztatón. Megtudtuk, az „Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” pályázati program nem pusztán a piac épületének esztétikai, funkcionális és a gazdaságos működtetéshez elengedhetetlen külső és belső megújulásáról szól, hanem Tapolca város és közvetlen térségének agrárpiaci fejlődését is támogatni kívánja.

piac

A projekt révén, a remények szerint „szélesebb piachoz” juthatnak a meglévő és e programmal is motivált, leendő mezőgazdasági vállalkozások. Az elnyert pénzek segítségével tematikus, ismeretterjesztő rendezvényekre, képzési programokra kerülhet sor, de tanácsadó központ is segíti majd a kezdő agrárvállalkozók munkáját, egy egészségesebb lokális piaci, agrárgazdasági, kereskedelmi struktúra kiépülése érdekében. A projekt további részleteiről, a sajtótájékoztatón elhangzottakról a Tapolcai Újság következő lapszámaiban olvashatnak.

piac 2