Megoldásra váró problémák

A költségvetés vitájához hetven módosító indítványt adott be Rig Lajos a Parlamentben. Több más mellett erről is kérdeztük a jobbikos országgyűlési képviselőt a napokban.

– Ebben a „csomagban” jellemzően a választókerület legfőbb problémáinak megoldását céloztam meg. A költségvetési forrásból kértem támogatást a Szász Márton Iskola számára, hogy a jelenlegi, rendkívül elavult épület helyett egy másikban, akár egy újban folytathassák az oktatást. A Tapolca-Balaton közötti kerékpárúthoz, a Tapolca-Nyirád út és a 84-es több szakaszának rendbehozásához kértem még anyagi segítséget, illetve a városban lévő járdák, utak fejlesztéséhez, a csapadékvíz elvezetésének hatékonyabbá tételéhez, ami Tapolcát illeti. Sajnos az utóbbi időszakban olyan hatalmas esővíz mennyiség zúdult le a térségre, amit már a meglévő rendszer nem képes elvezetni. Ebben különösen fontos lenne mielőbb lépni, hiszen felbecsülhetetlen károkat okozhat a lehulló csapadék. Ezek a gondok egyébként megjelentek a kormánypárti képviselő „problématérképén” is, így kértem, hogy ő is támogassa a megoldást, ám ezt ő nem írta alá. A vázolt feladatok megoldásához szükséges pénzt persze bá-honnan nem lehet elvenni, így azt is javasoltam, hogy a kormányzati propaganda 30 milliárd forintos keretéből biztosítsák a várható költségeket. Onnan véleményem szerint lehetne átcsoportosítani annyit, hogy az általam jelzett, különösen fontos igényeket ki lehessen elégíteni – hangsúlyozta Rig Lajos.
A lobbierőre vonatkozó kérdésünkre a politikus azt is kifejtette, hogy ellenzéki képviselőként tisztában van azzal, hogy vádaskodással nem lehet elérni semmit. Ugyanakkor konkrét tényekkel, számadatokkal, az igények korrekt bemutatásával eredményesen is fel lehet lépni, ahogy az a tapolcai belgyógyászat esetében is történt. Más témában is ugyanígy kíván eljárni, tette hozzá.
Az ajkai kórházban történt felmondások kapcsán is érdeklődtünk.      – Azt gondolom, Tapolcát is érzékenyen érinti az ajkai intézmény sorsa, működése. Tény, hogy a kórház, azon belül intenzív osztály helyzete minden tapolcai számára is kulcskérdés, hiszen a város ehhez az ellátási területhez tartozik. Az először felröppenő hírekkel szemben az nem igaz, hogy minden ápoló felmondott az osztályon, ám az tény, hogy négyen igen. A főnővér, a helyettese és még két kollégájuk jelezte távozási szándékát. A főnővér átment a farkasgyepűi tüdő-gyógyintézetbe ápolási igazgatónak, a helyettes osztályvezető főnővér lett, míg Ajkán az osztályon úgynevezett „bérnővérek” maradtak, akik másodállásban, vagy átcsoportosítással végzik munkájukat. Az újabb hír az volt, hogy az intenzív osztályon dolgozó összes orvos felmondott. Akik itt dolgoznak, ők végzik az altatást is, így ezen a területen súlyos a probléma, nagyon gyors beavatkozást igényel. Konkrétan négy orvosról van szó, akik a hirtelen fel-lépő nővérhiány miatt álltak fel. Ugyanis az intenzív osztályos munka jelentősen eltér a többi részlegétől, azaz nem lehet csak úgy máshonnan pótolni a kiesőket. Így nem kifejezetten a létszámhiány, hanem a nővéri állomány összetételének megváltozása miatt romló munkafeltételek vezettek az orvosok felmondásához – emelte ki a képviselő.
A betegszállítás, a mentők kapcsán úgy fogalmazott, ahhoz, hogy biztonságosan működjön a mentés rendszere Tapolca és vonzáskörzete tekintetében még egy autóra lenne szükség. A betegszállításnál viszont továbbra is alapvető probléma, hogy az vállalkozói alapon működik, ráadásul úgy, hogy a beteggel megtett kilométer képezi az elszámolás alapját. – Ezért fordulhat elő olyan, hogy például Budapest és Tapolca között szállítanak embereket, ám a székesfehérvári beteget nem teszik ki idefelé, hanem előbb elhozzák Tapolcára, s majd a visszaúton szállítják haza. Ilyennek nem szabadna történnie, s most is az a véleményem, hogy a betegszállítást vissza kellene adni az Országos Mentőszolgálatnak, természetesen a megfelelő anyagi háttér biztosítása mellett.

Rig Lajos foglalkozik a sokakat megrázó badacsonyi tragédiával is, ahol egy fiatal borász veszítette életét. Itt számos egymásnak is ellentmondó információ kering az ügy kapcsán úgy a mentőszolgálat, mint a rendőrség szerepét illetően. Amint lesz erről információnk, tájékoztatjuk olvasóinkat.