Megnyílt a Tavasbarlang látogatóközpontja

Szijártó János – A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága kedden nagy érdeklődés mellett nyitotta meg a Tavasbarlang látogatóközpontját.

tavaspuskas

Az ünnepélyes átadáson Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntötte a meghívott vendégeket, a projekt megvalósításában résztvevő szakembereket, a cégek képviselőt, valamint a sajtó munkatársait.
– Az élő természeti értékek védelme mellett fontos számunkra az élettelen természeti értékek védelmi is. Idetartoznak a barlangok, a források, a víznyelők. A Balaton-felvidék kifejezetten gazdag ezen értékekben, így igazgatóságunk kiemelten kezeli ezek védelmét. Azonban nem csak védeni, de bemutatni is kötelességünk e csodák bemutatása, ahogy az jelen esetben a tapolcai Tavasbarlangnál is megvalósult a korszerű, minden igényt kielégítő látogatóközpont megépítésével.

DSCN1193

Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy nekünk elsősorban kötelességeink és nem elvárásaink lehetnek a természettel szemben. – A nemzeti parkokról pedig elmondható, hogy az ember élő lelkiismeretét is jelentik. A nemzeti parkok számában, működésében megmutatkozhat az ember és természet közötti harmónia, vagy annak hiánya. MI magyarok büszkék lehetünk, hiszen hazánkban tíz nemzeti park van, területük mintegy félmillió hektár – hangsúlyozta a miniszter. Majd hozzátette, hogy természeti kincseinket évente másfél millióan keresik fel. 2015 közepéig több, int 78 ezer hektáron állítják helyre a leromlott élőhelyeket, és 51 ezer hektáron biztosítják a szükséges infrastrukturális feltételeket.
A beruházás avatását Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke és Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is üdvözölte, dr. Márfi Gyula, a Veszprém Főegyházmegye érseke pedig megáldotta a létesítményt.

Az uniós támogatással megvalósult látogatóközpont előcsarnokában információs térképen tekinthetik meg a vendégek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyeit. Ezen kívül különböző cseppkőképződményekkel, valamint a víz útjával is megismerkedhetnek az érdeklődők, sőt, háromdimenziós fotókon gyönyörködhetnek a barlangi képződményekben. A gyerekekre is gondoltak a tervezés során, hiszen játszótér, és kifejezetten számukra kialakított barlangi kúszójárat is rendelkezésre áll mostantól.