Meghökkentő, gondolkodtató

Szijártó János – Rövidesen kiállítással mutatkozik be Tapolcán, az eredetileg olasz, de több, mint húsz évig a németországi Hannoverben élő festőművész, Vito Pastore.

vito_41

– Dél-Olaszországból származom, de a művészettel már északabbra, Verona városában találtunk igazán egymásra. Itt rendezhettem meg első kiállításomat 1980-ban. Majd Milánó, Rimini, Firenze, Róma, Bologna következett, illetve számos más olasz városban mutatkozhattam be – tudtam meg Vito-tól tapolcai önkéntes tolmács barátunk, Heinfarth Zoltán segítségével.

vito_34aaa

Aztán kiderül, hogy az egyébként rendkívül jó kedélyű művész soha nem is próbálkozott mással, eleve festőnek született. Ahogy megjegyzi, a művészet világában, tulajdonképpen ecsettel a kezében látta meg a napvilágot. Az igazi változást aztán az 1989-es németországi kaland jelentette, amely hosszú időre meghatározta Vito életét, festői pályáját. 1990-ben írtak róla először a német újságok, egy Hannoverben megnyitott kiállítása kapcsán. Itt állandó galériája is volt, amit egy olasz étteremmel együtt működtetett. Ugyanis főzni is szeret, illetve tud, és az olasz konyha sajátosságait igyekezett a német vendégkörnek bemutatni. Erre mutatkozott igény, ahogyan a magát főként futurista festőként jellemző Vito alkotásaira is. A főzés is lehet művészet, akár a festés. Azonban ezzel a kettő területtel nem érte az energikus olasz, a zene, a gitár szintén kódolva van nála. Kifejtette, hogy ezt soha nem tanulta iskolában, autodidakta módon tanulta meg fiatalon, s tartja ma is szinten tudását hatvanöt évesen. Németországi galériájában, éttermében volt az emeleten egy külön terem, ahol hangszerek, zenekari eszközök voltak éppen arra a célra, hogy bármikor lehessen egy jót muzsikálni, ha éppen úgy jön össze a társaság. Rendkívül büszke arra, hogy személyesen ismeri a Scorpions néven világhírűvé vált hannoveri hard rock együttes tagjait, sőt még zenélt is velük. Ugyanis a banda egyik tagja az étterem közelében lakott és gyakran látogatott el Vito-hoz, és a közös vacsora többször közös zenéléssel végződött.
Németországba egy véletlen meghívás folytán került, s mivel ott meglehetősen szerették a képeit, ott alakította ki bázisát. Innen járta be Európát, s ide érkezett vissza mindig. Azonban mára megunta azt a környezetet, az emberek állandó panaszkodását, a negatív hatásokat. – Váltani szerettem volna, elegem volt a sok hülyeségből, itt most nem értek semmit, így jól elvagyok. Bár gyorsan meg fogok tanulni magyarul, ahogyan angolul és németül is hamar megtanultam. Magyarországra, azon belül Tapolcára egy véletlen kapcsán kerültem. Együtt élek egy magyar lánnyal, így az ország kiválasztásán nem kellett túl sokat gondolkodnom. Tapolca viszont úgy jött, hogy összeismerkedtem Sipos Csabával, aki itt egy éttermet vezet, illetve szereti a művészetet is. Csaba hívott, egy konkrét munkát ajánlott, amit én örömmel vállaltam, s végeztem el. Megtetszett Tapolca, és ebben a kedves kisvárosban el tudnám képzelni a jövőmet is. Bízom abban, hogy festményeim is elnyerik az itt élők tetszését – hangsúlyozta Vito Pastore.
A festő hozzátette, hogy képei stílusukban is változatosak, azonban többségük a meghökkentést, a gondolkodtatást szolgálja. Szerinte nagyon sok a probléma a világban, amit a többség nem lát, vagy nem vesz tudomásul. Ő ezekre szeretné felhívni a figyelmet immár évtizedek óta.

vito_23aaa

Vito Pastore a La Pergola Pizzétia melletti ideiglenes műhely-galériában dolgozik, akit érdekel művészete, itt megtalálja. Érdekesség, hogy egy udinei borászat boros címkéhez alkalmazza Vito „halnőjét”.