Megérkeztek a város Mercedes Citaro buszai

Szakemberek szerint, kiváló műszaki állapotnak örvendenek azok a használt Mercedes Citaro autóbuszok, amelyekkel áprilistól a helyi tömegközlekedést bonyolítja a város. A kényelmes le és felszállást biztosító,  alacsonypadlós gépjárművek a napokban érkeztek meg a tapolcai Volán-telepre, ahol Rig Lajos országgyűlési képviselő és Gáspár András a Tapolcai  Városgazdálkodási Kft. vezetője is megtekintette a járműveket.

Amint arról korábban már hírt adtunk, 2017. január 1-től 2017. december 31-ig az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. látta el Tapolca város helyi közlekedését, amely cég a területileg illetékes Somló Volán Zrt. jogutódja.  Az elmúlt év végén eldőlt, az említett üzemeltető által adott mintegy 40 milliós árajánlatot nem fogadja el Tapolca, helyette használt buszok vásárlásával és üzemeltetésével igyekszik normál mederben tartani a költségeket. Sándor László IPA tisztségviselő és Rig Lajos országgyűlési képviselő németországi kapcsolatai és jó együttműködése révén, Regensburgból a várt három darab Mercedes gépjármű megérkezett Tapolcára. A jó minőségű, elvárt életciklusuk felénél járó, kiválóan karbantartott buszokhoz egyenként mindössze hatezer euróért jutott hozzá a város, a különböző kötelező honosítási engedélyek, vizsgák, a hazaszállítás költségei mintegy 1.6 millió forintba kerültek, amelyet az említett legalacsonyabbnak bizonyult árajánlattal  egy szakvállalkozás bonyolított.

Rig Lajos lapunknak elmondta, Németországból további felajánlásokat is kaptak, például egy hasonló évjáratú és állapotú busz megvásárlása is szóba került, amely  műszaki meghibásodáskor kapna jelentőséget.  A buszok üzemeltetése a jövőben a Tapolcai Városgazdálkodási Kft. feladata lesz. Gáspár András a cég ügyvezető igazgatója hangsúlyozta,  a buszok a több száz kilométeres úton is bizonyítottak, hiszen problémamentesen érkeztek meg Tapolcára és a vizsgáztatás során is igazolódott, hogy kiváló állapotban vannak, amelyet a németországi kiváló technikai, karbantartási háttér biztosított. A buszok parkoltatásának és szervizelésének kérdéseit az elkövetkező napokban, hetekben konkretizálják az érintettek.

Megtudtuk, nem változnak a menetjegyek és a bérletek árai sem, ám menetjegyet csak a buszsofőröknél lehet majd váltani, bérleteket pedig továbbra is az Arany János utcai információs irodában, illetve a lakótelepi és diszeli kispostákon. Változás viszont, hogy a bérletszelvények érvényességéhez, megváltásához szükség lesz egy külön  fényképes igazolványra, amelyet  az Arany János utcai információs irodában készítenek el az igénylők számára. Oda egy igazolványképpel és a személyi adatokkal érdemes betérniük az igénylőknek. Az igazolványt térítésmentesen állítja ki a város cége- tudtuk meg Gáspár Andrástól.  /Töreky László/