Megemlékezés Monostorapátiban

Helyszíni tudósítónktól – Ünnepi szentmisével és kulturális műsorral emlékeztek meg Monostorapátiban 1848. március 15-ről. Illés Sándor plébános szentbeszédében rámutatott arra, hogy az összes szabadságharcunkban –így, a 1848-49 forradalom és szabadságharcban is-, a hit az, ami elvitt bennünket valamerre, ami kiemelt minket valamiből, és ami megtartott. Hit az Istenben, hit egymásban, a nemzetben, az értékekben.

mapati0315                                                                                                                Fotó: Taál István
A szentmisét követően az ünneplők a művelődési házhoz vonultak, ahol a Petőfi dombormű koszorúzása előtt az óvodások és általános iskolások idézték meg a forradalom főbb mozzanatait. Ezt követően Takács Péter polgármester beszédében kiemelte, hogy amikor feltűzzük a kokárdát, akkor azt büszkeséggel tesszük. Nem magunkra vagyunk büszkék, hanem magyarságunkra és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel. Hangsúlyozta, hogy március 15-e emlékeztet minket arra, hogy ha erősen él bennünk egy szebb jövő reménye, együtt, egymásra támaszkodva megvalósíthatjuk azt.
Az emlékezés koszorúit az önkormányzat, az egyházközség és a helyi civil szervezetek képviselői helyezték el. Az ünnepséget követően a helyi és környékbeli alkotók munkáiból nyílt impozáns kiállítás a művelődési ház termeiben.