MÁRIA-NAPOK A KATOLIKUS ISKOLÁBAN

Ebben a tanévben is Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva tartotta meg a Mária-napokat a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola március 20. és március 27. között.

A programsorozat hétfőn, Szent József ünnepe kapcsán az édesapák, nagypapák köszöntésével vette kezdetét. Versekkel, dalokkal, tánccal köszöntötték a megjelent hozzátartozókat a kisdiákok. A felsősök műsorában személyes vallomások, komoly novella és vidám jelenet is helyet kapott.
A keddi napon versenyek, vetélkedők zajlottak: a 2., 3.és 4. osztályos kisdiákok nyelvtan-és helyesírás versenyen mérték össze tudásukat. A felsősöknek angol nyelvi vetélkedőt szerveztek, amely során a versenyzők egyéni feladatlap kitöltésével bizonyították jártasságukat az angolszász országok kultúrájában és földrajzában. Az 5. és 6. osztályosok játékos, interaktív elméleti és gyakorlati csapatversenyen mérték össze tudásukat Magyarország folyó-és állóvizeiről. Öröm, hogy a tapolcai és környékbeli, járási iskolákon kívül Zala megyéből és Ajkáról is érkeztek lelkes versenyzők, azaz regionális szintű megmérettetésben volt részük a diákoknak.
Erre a hétre esett a Víz világnapja is. Ezen alkalomból diákjaink kék ruhát öltöttek és a víz kémiai képletét jelenítették meg az iskola udvarán állókép formájában.
A természettudományokat népszerűsítette két, felsősöknek szóló előadás.  Kedden “vegyész kobold egy napja” címmel láthattunk látványos kémiai kísérletek a veszprémi Pannon Egyetem tanárának és hallgatójának jóvoltából. Szerdán érdekes fizikai kísérleteket végeztek diákjaink a Batsányi János Gimnázium tanárnője, Baloghné Szabó Edit segítségével. Kiderült, hogy nem lehet egy ping-pong labdát kifújni a tölcsérből, a szívószálból pedig  remek duda készíthető.
A Szentírás jobb megismerését szolgálta az az egész délutánt kitöltő program, mely a “Bibliai barangolás” nevet viselte. A vetítéssel egybekötött interaktív előadás sok-sok érdekességgel szolgált az Ószövetség kapcsán, játékos versenyben, képrejtvényben és sok vidám pillanatban volt részük a tanulóknak (pl. 3 percben elmutogatták a felsősök a teljes  Ószövetséget).
Az egész heti programsorozatot pénteken a foci házibajnokság zárta.
Nagy élmény volt az osztályok közti rangadók után a tanár-diák mérkőzés.

Köszönet mindenkinek a szervezésért, az aktív részvételért!
Sötét Béláné