Már az egész ország ismeri őket – Happy Dixieland

Egy vidám, nevében is boldog helyi-környékbeli dixie formáció, amely mára országos hírnevet szerzett. A Happy Dixieland Band immár a legjelentősebb fesztiválokon is megmutathatta magát. 2016-tól Hévíz városának hivatalos kulturális nagykövete.

dixielandA képen balról: Lakossy Tamás (trombita), Babos Lajos (klarinét – zenekarvezető), Tóth Péter (dob), Varga Endre (szaxofon, fuvola), Szerdahelyi Károly (bendzsó, ének), , Piller Balázs (zongora), Schmidt János
(nagybőgő, ének)

A zenekar vezetőjével Babos Lajossal és Tóth Péter dobossal a napokban beszélgettünk annak apropóján, hogy a következő hétvégén rendezendő tapolcai pisztrángfesztiválon ismét “hazai pályán” mutatják meg magukat. A zenekar megalakulása óta eltelt öt esztendő, amelyben a csapat ugyan hosszú, és fáradságos utat járt be, de kitartó munkájukat siker koronázta. Talán nem túlzás azt mondani, befutottak. Az elmúlt hétvégén a népszerű, többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas színésznővel, énekesnővel, Malek Andreával léptek fel Pápán, ahol a közönség egy igazán remek hangulatú koncerttel gazdagodott.

131134

– Eredményes nyáron vagyunk túl, a zenekar folyamatosan fejlődik, reperotárunk szépen bővül – mondta Babos Lajos érdeklődésünk  nyomán. Egyre több fesztiválra kapunk meghívást, és most már nem csak itt a környékről, hanem távolabbról is keresnek minket. Nagy dolog ez, hiszen tradicionális rendezvényekről van szó, ahova ismert, jó zenekarokat hívnak. Játszottunk több más mellett a nyáron Hajdúszoboszlón a 20. Jubileumi Hajdúszoboszlói Dixieland Napokon, illetve Kecskeméten a “Jazzfőváros” rendezvénysorozaton is, ahol 4 nap alatt, 5 színpadon, 14 ország 140 zenésze mutatkozott be.  Mindkét helyszínen közönség-kedvencként muzsikálhattunk. Hajdúszoboszlón azt mondták, jegyezzük meg az útvonalat, mert visszavárnak minket – tette hozzá a zenekar vezetője.

131103

A rendkívül színes és zeneileg változatos – legalább hat órányi, de folyamatosan bővülő – műsorpalettán a népszerű dixieland mellett, charleston és boogie-woogie dallamok is szerepelnek. Helyet kap még a nosztalgia is magyar és idegen nyelvű örökzöld dallamokkal, régi filmslágerekkel, instrumentálisan úgy, mint vokálisan. A zenekar a színpadra varázsolja a swing-korszak Amerikáját, és ezzel együtt Louis Armstrong szellemét is. Tóth Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy vannak olyan számok, amelyeket egész egyszerűen elvár a közönség, azaz nem hagyható el. Ugyanakkor az újra is van igény, ezért a repertoár bővítése is szükségszerű. Néha komolyan el kell gondolkodni azon, hogy egy adott koncerten mi kerüljön bele az időben korlátos műsorba.

131118
A zenekar egyébként klubokban, koncerttermekben, fesztiválokon, kül- és beltéri rendezvényeken egyaránt vállal fellépést. Sőt, van lehetőség “zene-tánc – showműsor” kombinációra is, amikor a zenekarhoz gyönyörű Charleston-táncos hölgyek is csatlakoznak. Igény esetén sztárvendég is fellép velük, mint például legutóbb Malek Andrea, illetve kifejezetten gyermekek számára is biztosítanak Kölyök Dixie programot.

131120

A Happy Dixieland megalakulása 2011 tavaszára datálódik, amikor Hévízen egy koncertfelkérést tolmácsoltak a zenészek felé, egy, a 20-30-as évek hangulatát idéző produkció kapcsán. A zenekar tagjai már korábban is játszottak együtt egyéb csapatokban, így az újabb repertoár összeállítása közös kihívás volt. A zenekar azóta számos fergeteges koncertet adott, rendezvényeken, fesztiválokon, megnyitókon, önálló esteken, hazai és külföldi közönség előtt egyaránt.

131131

A kitűnő zenei minőség mellett védjegyük is lett a hiteles, korhű arculat, amely a 20-as évek világát idézi. Mind a látvány, mind a profi zenészek nagyszerű játéka, valamint az ismert, fülbemászó dallamok felhőtlen szórakozást, kikapcsolódást biztosítanak minden korosztálynak.

131122

Most egy lemezen dolgoznak, amelyet várhatóan áprilisban hallgathat meg a zenekedvelő közönség. A boldog békeidők hangulatát idéző zenei album munkálataiban a csapat nagy örömére Malek Andrea is részt vesz.

131101