Magyarnak lenni, tudod mit jelent…

Február 16-án, szombaton mutatják be a Magyarnak lenni, tudod mit jelent… című zenés irodalmi emlékestet a Tamási Áron Művelő-dési Központban.

Az évtizedes hagyománnyal rendelkező programot idén is Bertalan Csaba rendezi, ám a korábbi hagyományokhoz képest több vonatkozásban is történt változás. A kezdettől Wass Albert írónak állított emléket a szervező Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület, ám ezúttal másokra (írókra, költőkre) is emlékeznek, illetve nem az egyesület, hanem a városi könyvtár lépett segítőként, szervezőként az esemény mögé. Ez egyben azt is jelenti, hogy a korábbi irodalmi színpad-jellegű produkció, a jelentős támogatás folytán ezúttal inkább színházi külsőt kap. A helyszín sem a mozi, hanem a Tamási Áron Művelődési Központ lesz, és a tavalyi, meglehetősen puritán körülményekkel ellentétben (tavaly még a hangosítást sem tudták megoldani a szervezők a moziban), ezúttal minden adott lesz ahhoz, hogy a zenés műsor volumenében is elnyerje a közönség tetszését. Bár most nincs jubileum (2018-ban volt, hiszen Wass Albert erdélyi magyar író, költő száztíz évvel korábban, 1908-ban született és halála huszadik évfordulója is tavaly volt, mivel 1998-ban hunyt el), ezért a szervezők kiterjesztették a megemlékezést rajta kívül Tormay Cecile-re, Sajó Sándorra, Zas Lórátnra, Gyóni Gézára és Reményik Sándorra. Az ő műveiket is hallhatják, láthatják az érdeklődők szombaton 18 órától.
A közel két órás, gazdag zenei részekkel, színes koreográfiákkal és néptánccal színesített irodalmi műsorban közreműködik Bányai Barbara, Bertalan Csaba, dr. Décsey Sándor, Hatvani Mátyás, Havasi Gábor, Kovács Melinda, Lamport Gusztáv, Májer Edit, Novák István, Sárközi Vivien, Szabóné Korponai Kitti, Román Iván, Vitus Kata, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola, a Rock-Inger és a Badison zenekar (gyakorlatilag egy zenekar, két énekessel) a Batsányi Táncegyüttes, valamint a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület. A szereplők, résztvevők és a szervezők mindenkit szeretettel várnak. „Idézzük meg együtt a huszadik század méltatlanul elhallgatott íróit és rajtuk keresztül a századot melynek eseményei mindmáig hatással vannak ránk” – olvasható az esemény beharangozójában a közösségi oldalon.