Lezárult egy tanfolyam, elindult a következő

A közelmúltban véget ért a Tapolcai Kutyás Sport Szakosztály által szervezett, október elején indított alapengedelmességi képzés, szocializációs tréning, a tavaszi szezonra azonban további foglalkozásokat indítottak, programokat szerveznek.

Amikor a kutyaiskola, valamint a szakosztály vezetőjével beszélgettünk, akkor a herendi Kratosz kutyaiskola tartott bemutatót, segített a tréningezésben.

Szeptember végén hirdette meg a szakosztály az alapengedelmességi képzését, amelyet 24 alkalmat követően vizsga zárt le. A foglalkozások nagyrészt hétvégente zajlottak, a kutyák és gazdik három csoportra bontva tanultak: ovisok, kezdő iskolások, és haladók. A „kezdők” február közepén tettek vizsgát, a szervezők azonban lehetőséget nyújtottak arra, hogy akinek nem felelt meg az időpont, később adjon számot megszerzett tudásáról. A vizsga anyagát képezték, ezáltal pontozásra kerültek a következők: a kutya „ül”, „fekszik”, „áll” vezényszavak elhangzása esetén tanúsított viselkedése, a pórázkezelés, a kutyavezető, valamint a kutya viselkedése, valamint a gazdi-kutya összhang. A leírtakon kívül az oktató, Bognár Attila és Varga Nikolett, a szakosztály vezetője számos hasznos tanácsot adott a kutyatartást, nevelést illetően, a gazdik bármilyen felmerülő kérdésére válaszoltak. A Városi Sport és Szabadidő Centrumban zajlott foglalkozásokon a kutyák és gazdik közt ismeretségek alakultak ki, barátságok szövődtek, jó hangulatban telt a tanulás. Az oktató fontosnak vélte kiemelni, hogy a tanfolyamok indulásával párhuzamosan a városban teret kaptak a hobbykutyások, és bebizonyosodott az is, hogy bármilyen fajtájú, jellegű, ivarú vagy ivartalan kutyával lehet dolgozni, és meg lehet tanulni rengeteg olyan dolgot, ami a hétköznapi életben segít a kutyáknak abban, hogy jól szocializáltan együtt éljenek más kutyákkal és az emberekkel. A tanfolyam lezárása után egy új indult kezdő iskolások számára, valamint a régi kezdő csoportból többen a haladó csoportban fejlesztik tovább kutyusukat, és több kutyás program is szervezés alatt van. Ilyen zajlott akkor is, amikor a kutyaiskola, valamint a szakosztály vezetőjével beszélgettünk, akkor a herendi Kratosz kutyaiskola tartott bemutatót, segített a tréningezésben, majd április 14-én lesz a II. Tapolcai Családi Kutyás Nap, ahol többek közt különböző ágazatok bemutatói lesznek megtekinthetők.