Legyőzhető a stressz!

A napokban Dr. Sövényházi Ilona gyermekorvos volt a Tapolca TV vendége, ahol egy általa is használt és oktatott stresszkezelési módról beszélt.

A napokban Dr. Sövényházi Ilona gyermekorvos volt a Tapolca TV vendége, ahol egy általa is használt és oktatott stresszkezelési módról beszélt.

A stressz napjaink egyik gyakran használt kifejezése, de jelentésével nem biztos, hogy mindenki tisztában van. Ez egy összetett válaszreakció a szervezet részéről az őt ért támadásokra. Általában egy regeneráló, pihenő időszak szokta követni, akkor van baj, ha ez kimarad. Az ebből fakadó következmények közt szerepelnek az érrendszeri problémák, a magas vérnyomás, szívkimerülés, feszült-kötött-fájdalmas izmok, energiahiányos állapot, kimerültség, idegfeszültség, türelmetlenség, figyelemzavar, hormonális egyensúly felborulása, emésztési zavarok. Beszélhetünk rossz és jó választásokról a tekintetben, milyen módon szeretnénk legyőzni a stresszt. A rossz választások közé sorolható az italozás, mértéktelen evés felé fordulás, dohányzás, túlzott kávéfogyasztás, gyógyszerekhez nyúlás. A doktornő szerint szerencsésebb, ha szabadidős tevékenységeket választunk, mint a kirándulás, zene, sportolás. A mozgáson belül is a jóga jótékony hatását hangsúlyozza, amely egy ideje nagy szenvedélyévé vált. A jógának is több típusa ismert, bővebben a jóga nidráról hallhattunk. Az általa vezetett foglalkozásokon erre szeretné a hangsúlyt helyezni .A jóga nidra tudatos alvás, a teljes ellazultság állapotát jelenti, miközben a tudat éber marad. A gyermekorvos szerint pihentető hatása több óra alvással ér fel, miközben képesek vagyunk a tudatalatti működésekre hatni, ezáltal lelki feszültségeket oldani, kitűzött céljainkat megvalósítani. Segít tudatosabban, egészségesebben, boldogabban élni.

Az órákon sort kerítenek majd testtartások gyakorlására, izomfeszültségek oldására, légző gyakorlatok elvégzésére. A foglalkozást külön gyermekek és felnőttek (14 éves kortól) számára is szervezik. Helyszíne a Tamási Áron Művelődési Központban lesz, november 6-tól kezdődően kedden 7-től,  másfél órás időtartamban,  felnőttek részére. A gyermekfoglalkozás most szerveződik, később indul.

Érdeklődni, bejelentkezni a következő telefonszámon lehet: 0630/463-7250