Látni és látszani – a személygépjárművek kivilágításáról

Az őszi és téli időszak velejárója a nehezített látás és láthatóság a közlekedésben. A biztonságos közlekedés alapfeltétele, hogy lássunk másokat és minket is észre lehessen venni, ezért szükséges a járműveink kivilágítása, legyen szó akár gépjárműről, akár csak egy kerékpárról.

Új személygépkocsiknál és motorkerékpároknál 2011. óta megkövetelt felszerelés az Európai Unióban a nappali menetfény. Ez a járművek nappali kivilágítását szolgálja minden más fényforrás üzemelése nélkül. Régebbi gépkocsikba (csak és kizárólag gépjárművekre, tehát pl. segédmotoros kerékpárra nem) utólag is beszereltethető ez a funkció, azonban figyelni kell arra, hogy az utólag beépített maximum 2 darab menetfény színe színtelen (fehér) legyen, a menetirányba bocsáthat ki fényt, csak önállóan, a gyújtás bekapcsolásával működtethető, és a tompított világítás használatakor teljesen le kell kapcsolnia! A gyárilag beépített menetfény fényereje a tompított világítás felkapcsolását követően megfelelő mértékben csökken.

 A nappali menetfény kizárólag nappal, kifogástalan látási viszonyok között használható, szürkület, este, köd, pára, illetve bármilyen csapadék esetén nem helyettesítheti a tompított világítást! A menetfény fénye nem lefelé, hanem közvetlenül előre világít, ami alacsony járműben szemmagasságban vakító is lehet, éppen ezért csak meghatározott magasságban, és a gépjármű meghatározott szélességi tartományában szerelhető fel, melyre részletes adatokat a 6/1990 (IV. 18.) KöHÉM rendelet 55/A.§ 55/B.§ tartalmaz.

A ködfényszóró és a hátsó helyzetjelző ködlámpa használta csak abban az esetben megengedett, ha ezt a látási viszonyok indokolják, ha a látási viszonyok csak igen lassú haladást (max. 15 km/h) tennének lehetővé. Ilyenkor is figyelni kell azonban arra, hogy a szemből érkezőket ne vakítsuk el a ködfényszóróval (indokolatlanul ne használjuk) vagy ha közvetlenül másik jármű halad mögöttünk, akkor annak vezetőjét se zavarjuk a hátsó ködlámpánk használatával.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Tapolcai Rendőrkapitányság
Közlekedésrendészeti Osztály