Kutyás polgárőrök sikere

A közelmúltban rendezték meg Mosonmagyaróváron a kutyás polgárőrök országos találkozóját és versenyét, ahol a tapolcai régió is eredményesen képviseltette magát.

Takács Zoltán badacsonytomaji és Galgóczy Imre zalahalápi polgárőr vett részt a megmérettetésen, amelyen az országos 5. és 6. helyet szerezték meg. Felkészítőjük Bódis István volt. A hírt röviden már olvashatták lapunkban. Akkor ígértük a bővebb tájékoztatást. A találkozásra jó alkalom nyílt a napokban, amikor az érintettek a két versenyen szereplő kutyával, Vologyával és Katival ellátogattak a városi tévé stúdiójába.
Bódis István szakoktató az előzményekről szólva el-mondta, hogy a kutyák fel-készítése mindig hosszú folyamat, jelen esetben is több éves munka előzte meg a szép eredményt. – Meg kell jegyezni, hogy a verseny, csak a gazdáknak volt izgalmas, hiszen az ebek számára egy átlagos napként telt el a megmérettetés, ahol olyan feladatokat teljesítettek, mint máskor – tette hozzá. A szolgálati kutyák kapcsán viszont kiemelte, hogy egy állat, akár több ember munkáját is helyettesítheti adott helyzetben. Természetesen más a feladata a polgárőrségnél, mint a rendőrségnél. Galgóczy Imrétől megtudtuk, hogy a felkészülésnél Bódis István iránymutatása alapján egymást is segítették Takács Zoltánnal. – A versenyen komoly követelményeket támasztottak elénk, többek között volt forró plató, lőfegyverhasználat, ami igencsak próbára tette a négylábú barátainkat. Takács Zoltán úgy vélte, hogy tényleg kemény kihívások vártak a résztvevőkre, de az akadályok leküzdése során bebizonyosodott számukra, hogy a felkészülés tényleg nagyon jól sikerült. Azt is megtudtuk, hogy nem lehet bármely kutyából szolgálati kutya, ennek megvannak a külső és belső tulajdonságok alapján meghatározott követelményei. Ha ezek a feltételek adottak, akkor jöhet szóba az állat képzése, oktatása és bizonyos feladatokra való felkészítése. Ahogy ez Vologya és Kati esetében is történt.