KULTÚRSAROK/Színház a színházban

Bengt Ahlfors finn szerző, Színházkomédia című kortárs műve egy vidéki színházi társulat  bő humorral átszőtt életébe, munkájába, konfliktusaiba enged  betekintést. A szellemesen sziporkázó, szókimondó, ugyanakkor önironikus vígjátékot Koltay Róbert rendezte és Iváncsics Ilona Színtársai vitték színpadra a Tamási Áron Művelődési Központban hétfő este.

Két éve, 2016-ban, megalakulásuk tizedik évfordulóján igazán különleges produkcióval rukkoltak elő Ivancsics Ilonáék, hiszen a  jubileumi alkalomra a finn Bengt Ahlfors nagysikerű darabját, a Színházkomédiát választották. A Színházkomédia a színházi világ mindennapjai közé kalauzolja a nézőket. Egy vidéki társulat premier előtti munkáját mutatja be, a kapkodó próbafolyamat feszültségeit, a vezetők, alkotók, színészek harcait, kompromisszumait, sikertelenségeit és a boldog beteljesülés pillanatait. Közben szépen felismerhetőek mindennapi viszonyaink, emberi kapcsolataink, amelyek a Színházkomédia című előadást figyelve egy mulatságos, ugyanakkor keserédes világot rajzolnak elénk. A szentendrei társulat remekül oldotta meg Tapolcán is a feladatot, kiváló színészi teljesítményekkel, hitelesen adta elő a szókimondó komédiát.

Az erősen sztereotip Linda Molin színész díva szerepében Xantus Barbara, a részeges és önmarcangoló Bengt színdarabírót alakító Szalma Tamás, a naiva Jansonné háziasszonyt, a beugró színházi súgó szerepet megszemélyesítő Ivancsics Ilona, a Nagy Enikő által alakított Matilda művészeti vezető és  Kertész Péter, mint a sokat látott bölcs színházi ügyelő egyaránt legjobb formájukat hozták. Ahogy a fiatal színészeket, Lottát, Pert és Harryt játszó Nemcsók Nóra, Szirtes Balázs és Király Adrián játéka is hiteles, ugyanakkor rendkívül szórakoztató volt.

A Tamási Áron Művelődési Központ közönségének klasszikus vígjátékokhoz szokott közönsége kevésbé, a könnyed szórakozásban is tartalmat kereső színházrajongók azonban egész biztosan jól szórakoztak, élvezték az előadás minden percét. Bizonyára ez utóbbiak ülhettek nagyobb számban a TÁMK színháztermének széksoraiban, hiszen a Színházkomédia című előadás tapsban mérhető sikere nem maradt el Tapolcán. /Töreky László/